nieuws

Jaaroverzicht misdaad: 'Zware criminaliteit in Overijssel is verhard'

Criminelen worden meer rücksichtslos
Criminelen worden meer rücksichtslos © Openbaar Ministerie
Een viervoudige moord, liquidatiepogingen met automatische wapens, moordopdrachten die gegeven worden vanuit de gevangenis en een Enschedese advocaat die wordt beschoten. Het zijn tekenen dat de criminaliteit in Overijssel is verhard. "Zeker in het hogere segment", zegt districtschef Baalman van de politie in Twente.
Door Jan Colijn en Tom Meerbeek
Ook advocaat Oude Breuil ziet een verharding van de criminaliteit. "Het wordt meedogenlozer. Kijk naar de zaken die we de afgelopen tijd hebben gehad, het gaat tegenwoordig echt wel ergens over."
De belangen die op het spel staan bij criminelen worden alsmaar groter. Met name in de drugsscene gaat het over grote bedragen. "Wij zitten dicht bij de grens. Hier worden de drugs geproduceerd en daarna vanuit Twente gedistribueerd naar Duitsland en andere landen", aldus Baalman. 
Rücksichtslos 
Criminelen willen de grote geldbedragen niet mislopen of verliezen, dus schuwen ze niet om rücksichtslos te handelen. Mensen die beroepsmatig handelen rondom deze criminelen, zoals rechters, rechercheurs of advocaten, passen hierdoor beter op hun tellen. 
"Wij zijn grote voorvechters van het vrije woord", zegt advocaat Oude Breuil. "Maar de zaken die gebeuren, maken je angstiger. Dan zal er misschien een keer een moment komen dat je op een zitting in de rechtbank niet meer kunt zeggen wat je wilt zeggen."

Jaaroverzicht

RTV Oost maakte een overzicht van de meeste in het oog springende misdaadfeiten van afgelopen jaar. Naast bovengenoemde zaken, wordt ook teruggeblikt op moordzaken in Zwolle en Steenwijk. Bekijk hieronder de video. 
Jaaroverzicht misdaad in Overijssel
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.