nieuws

Carbidbussen ontsteken via een applicatie: in Heemserveen en Haarle doen ze het

Een carbidbus ontsteken door met een aansteker een vlam te creëren, in Haarle doen ze het anders dit jaar. Daar ontsteken ze de carbidbussen op afstand via een applicatie op de telefoon. Ook in Heemserveen gaan ze mee met de tijd. Daar vullen en ontsteken ze een kanon via een applicatie, maar dan gevuld met acetyleen in plaats van carbid. "Dat knalt harder."
Tientallen jongeren in Heemsterveen verzamelen zich vandaag in een weiland bij de buurtschap. Er liggen dertig melkbussen op een rij, één voor één worden ze handmatig afgevuurd. 
 De groep heeft ook een groot kanon staan en die wordt via een applicatie op de telefoon afgevuurd. "Je geeft via de app aan dat je het kanon wilt vullen. Daarna klik je op 'ontsteken', gaat de toeter af en wordt het goedje automatisch ontstoken", vertelt Leon Doldersum. 
Dat is handig, want door de toeter wordt iedereen gewaarschuwd voor de harde klap. "Gehoorbescherming is wel nodig, anders kan je gelijk naar een audicien." 

Acetyleen

Maar hoe gekker hoe mooier, lijkt het motto. De mannen schieten niet met carbid, maar acetyleen. "Dat knalt nog veel harder dan carbid. Het kanon wordt automatisch gevuld met dertig procent zuurstof en zeventig procent acetyleen."

Haarle

Ook in Haarle gaan ze mee met de tijd. Daar vuren ze carbidbussen af via een app op de telefoon. De jongeren moeten de melkbussen wel zelf vullen, maar kunnen ze ontsteken via de applicatie. Bekijk onderstaande video om te zien hoe dat gaat. 
Carbidschieten in Haarle via een applicatie
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.