Molen

De Hollandsche Molen wil vuurwerkvrije zones rond molens na molenbrand in Lattrop-Breklenkamp

Het rieten dak van de molen in Lattrop-Breklenkamp raakte beschadigd
Het rieten dak van de molen in Lattrop-Breklenkamp raakte beschadigd © News United / Dennis Nengerman
Er moeten vuurwerkvrije zones rond molens komen, vindt Vereniging De Hollandsche Molen, een koepelorganisatie en belangenbehartiger voor alle molens in Nederland. Dat komt mede door de molenbrand op oudjaarsdag in Lattrop-Breklenkamp, waar vuurwerk waarschijnlijk de oorzaak van is.
Bij de Oortmanmolen is een deel van het rieten dak beschadigd door de brand die ontstond. Door wat riet uit voorzorg te verwijderen, kon de brandweer voorkomen dat de vlammen naar binnen sloegen. Daardoor bleef de schade beperkt.

'Molenaars in angst'

"Elk jaar leven alle moleneigenaren en molenaars rond de jaarwisseling in angst dat hun molen in brand vliegt door vuurwerk of door wensballonnen", vertelt directeur van De Hollandsche Molen Nicole Bakker.
Ze vervolgt: "Dat kan zo niet langer. Molens zijn uniek, kostbaar én kwetsbaar Nederlands erfgoed, waar extra voorzichtig mee moet worden omgegaan."

Zones rond molens

De vereniging heeft afgelopen jaar onderzoek verricht naar hoe het is gesteld met de vuurwerkvrije zones rond molens in Nederland. Daaruit bleek onder meer dat weinig gemeenten een vuurwerkvrije zone rond de molens hebben ingesteld. 
Hollandsche Molen wil daarom moleneigenaren stimuleren om een dergelijke zone in te laten stellen rond hun molens. De molenaars van de Oortmanmolen geven aan niets te voelen voor vuurwerkvrije zones. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.