nieuws

Reddingsplan moest Hengeloër Johannes van Damme van de galg redden

Johannes van Damme (links)
Johannes van Damme (links) © ANP / Epa
Oud-minister wijlen Hans van Mierlo blijkt destijds een plan te hebben afgewezen om de oud-Hengelose zakenman Johannes van Damme van de strop te redden. Van Damme werd in 1994 in Singapore opgehangen wegens drugssmokkel. De honorair-consul van Singapore heeft destijds aangeboden om Van Damme tegen betaling van 40.000 gulden voor de doodstraf te behoeden, maar bewindsman Van Mierlo wees dat af.
Dat blijkt uit notulen van de ministerraad, die op zogeheten Openbaarheidsdag naar buiten kwamen. Op deze dag maakte het Nationaal Archief duizenden archiefstukken openbaar.

Dubbele bodem

Johannes van Damme werd begin jaren 90 op het vliegveld van Singapore op heterdaad betrapt met ruim vier kilo heroïne verstopt in de dubbele bodem van zijn koffer. Van Damme had in de jaren tachtig een fietsengroothandel in zijn toenmalige woonplaats Hengelo, maar verkaste later naar Nigeria. Hij heeft altijd volgehouden dat hij er bij de drugssmokkel door anderen in zou zijn geluisd.
Op het bezit van meer dan 15 gram heroïne staat in Singapore de doodstraf. 

Reddingsplan

Uit de notulen van de ministerraad blijkt dat de Singaporese honorair-consul destijds het aanbod heeft gedaan om de Nederlander van de galg te redden. Daarvoor vroeg hij dan 40.000 gulden, zo meldt dagblad De Telegraaf vandaag.
Minister Van Mierlo wees het aanbod echter af. Onduidelijk is overigens hoe de honorair-consul Van Damme had willen redden.

Doodvonnis voltrokken

Ondanks talloze pogingen van de Nederlandse regering en zelfs een brief van koningin Beatrix om te voorkomen dat het doodvonnis zou worden uitgevoerd, werd hij uiteindelijk september 1994 opgehangen.
De affaire baarde internationaal groot opzien omdat de oud-Hengeloër de eerste Europeaan was die de doodstraf kreeg sinds Singapore onafhankelijk was geworden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.