nieuws

Nog even oefenen en dan kan het Open Kampioenschap Midwinterhoornblazen in Dalfsen beginnen

Midwinterhoornblazen
Midwinterhoornblazen © RTV Oost
De mondspieren worden vanochtend nog even warm gemaakt, want vandaag staat in Dalfsen het Open Kampioenschap Midwinterhoornblazen op het programma. Organisator Rinus Reuvekamp legt nog een keer uit wat er van de deelnemers verwacht wordt. 
Het gaat vandaag allemaal om de melodie, de zuiverheid en de techniek. Een goede midwinterhoornblazer beheerst die drie facetten allemaal, legt Reuvekamp uit.

Kunst

"Als het gaat om de melodie, moet de blazer in staat zijn langgerekte tonen te blazen. Die moet je dan weer een paar tonen verder kunnen brengen."
Een kunst? Zeker weten. "En dan moet je die tonen ook weer kunnen afbouwen. Dat is zeker een kunst."

Techniek

Mensen die al trompet of trombone spelen, beheersen de blaastechniek voor de midwinterhoorn al. Net als bij koperen instrumenten wordt er ook bij de midwinterhoorn pas een zuivere klank geproduceerd als de lippen 'trillen' tijdens het blazen.
"Iemand die die techniek niet kent, heeft er toch wel gauw twee à drie jaar werk aan om de tonen onder controle te krijgen."

Officieuze titel

In anderhalf tot twee minuten moet de voordracht vandaag staan. Deelnemers komen uit het hele land, van Hardenberg tot Haarlem, maar toch vooral uit de provincies Overijssel en Drenthe.
De winnaar van vandaag mag zich dus een klein beetje de officieuze, Nederlands kampioen midwinterhoornblazen noemen. Maar van een officieel Nederlands kampioenschap is geen sprake, benadrukt Reuvekamp.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.