nieuws

Enschede groeit te langzaam en daar maakt het CDA zich zorgen over

Enschede groeit te langzaam, CDA stelt vragen
Enschede groeit te langzaam, CDA stelt vragen © iStock
De gemeente Enschede wil groeien, maar volgens het CDA gaat dat veel te langzaam. Er kwamen het afgelopen jaar weliswaar bijna duizend migranten bij, maar wat betreft natuurlijke aanwas is er sprake van krimp. En dat heeft volgens de partij gevolgen voor de stad. 
Op dit moment wonen er 159.000 mensen in Enschede, maar het college van burgemeester en wethouders  wil groeien naar 170.000 inwoners. Ze heeft hiervoor geen einddatum gesteld.

Vergrijzing

Dat de bevolking niet hard genoeg groeit, heeft volgens fractievoorzitter Ayfer Koç van het CDA verschillende redenen. "Dat heeft te maken met de vergrijzing, maar ook de beroepsbevolking krimpt. Er vertrekken bijvoorbeeld meer Enschedeërs dan dat erbij komen." 
En dat heeft volgens het CDA allerlei gevolgen voor de stad. "Er komt nog meer krapte op de arbeidsmarkt. Dat kan ervoor zorgen dat bedrijven zich hier niet meer willen vestigen of dat we winkelcentra of andere voorzieningen kwijtraken. Ook kan er een toename van de zorgkosten komen door de vergrijzing bijvoorbeeld." 

Immigratie

Om het doel van 17.000 inwoners te halen, wil het CDA dan ook dat er beter beleid komt. Ze stelt hierover vragen aan het college. De partij vraagt zich onder andere af of de buitenlandse immigratiestroom wel de groei is waar het college naar streeft. 
Ook wil het CDA dat het college zich meer focust op demografisch beleid. "Wat is de verwachte ontwikkeling en samenstelling van de bevolking in de komende dertig jaar? En waar wil het college heen? Daarop moet het beleid worden aangepast."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.