Burgers bepalen zelf het landschapsbeheer in Notter-Zuna

Burgers uit Notter en Zuna hebben de handen ineen geslagen om zelf het landschapsbeheerplan voor de komende 20 jaar te ontwikkelen. Dat is bijzonder, want normaal bepalen de gemeente, de provincie en natuurorganisaties het beheer. 

"Ik ga letterlijk bij elke bewoner langs om te bespreken wat er aan landschapsonderhoud moet gebeuren", vertelt Wim Wolbrink. Hij is de groene man binnen de coöperatie en legt de contacten. "Om het landschap te behouden zoals de bewoners het zelf willen en ook zo dat het in het gebied past."

Gemeente Wierden

Dat is precies waarom de gemeente, de provincie en Landschap Overijssel vertrouwen in het project hebben. "Omdat de betrokkenheid veel hoger is wanneer bewoners het zelf bedenken", vermoedt landschapsbeheerder Adriaan Ballast van de gemeente Wierden. 

"De gemeente helpt mee door mankracht, machines en een projectleider in te zetten. Wij verlenen geen aparte subsidie meer aan boeren of bewoners, maar de coöperatie mag onze middelen inzetten voor direct resultaat. Wij als gemeente hebben er alle vertrouwen in dat dit beter werkt, omdat het niet meer wordt opgelegd van bovenaf."

tekst gaat verder onder de video

Provincie Overijssel

Omdat de gemeente een projectleider en directe middelen inzet, betaalt de provincie ruim 530.000 euro aan de coöperatie. De rest van de benodigde 1,2 miljoen die nodig is voor het 20-jaren plan, wordt door de coöperatie zelf bij elkaar gesprokkeld. 

Landschap Overijssel

De projectleider komt van Landschap Overijssel. "De gemeente heeft ons ingehuurd om te adviseren bij de ontwikkeling van het 20-jaren plan," zegt Ronald Krabbenbos. "Omdat de bewoners het plan zelf hebben uitgedacht, blijft de historie van het landschap in dit gebied behouden. Wij helpen de komende jaren met advies."

Coöperatie

Dit landschapsplan is een onderdeel van een veel groter coöperatief plan, dat ook wonen, duurzame voorzieningen, zorg en ondernemen in Notter en Zuna behelst. Hoe deze coöperatie zich verder ontwikkelt, kunt u volgen op www.conz.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.