nieuws

Mishandeling Syrisch gezin in Enschedese wijk Dolphia: 'Afkomst speelde geen rol'

Mishandeling Syrisch gezin in Enschede was geen racisme
Mishandeling Syrisch gezin in Enschede was geen racisme © Google streetview
De mishandeling van een Syrische man en vrouw in de Enschede wijk Dolphia had niets te maken met racisme. Dat beweren de mannen en vrouw die vandaag voor de rechtbank stonden, meldt de Twentsche Courant Tubantia. De verdachten van 28, 34 en 35 jaar hebben allemaal een taakstraf gekregen. Een vierde verdachte werd vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.
De mishandeling in de Cronjéstraat, in mei vorig jaar, zorgde voor flinke ophef. Al snel ging het verhaal dat de mishandeling plaatsvond vanwege racisme.

'Geen racisme'
Maar van racisme was volgens het trio geen sprake. Ze gingen verhaal halen, omdat het slachtoffer even daarvoor kinderen zou hebben geslagen in een speeltuintje. De man en vrouw van het Syrische gezin werden uit hun huis getrokken en kregen klappen van de boze buurtbewoners.
"De kranten stonden vol over een racistische daad waarbij een buitenlands gezin was belaagd", tekent de Tubantia op uit de mond van advocaat Jeroen Michels, die één van de verdachten bijstaat. "Alsof een paar Nederlanders erop uit waren om twee Syriërs te lynchen."
Dat afkomst geen rol speelde, concludeerde justitie ook. Degene die de eerste klap had uitgedeeld, kreeg een taakstraf van 120 uur. Zijn vrouw en een vriend hebben een werkstraf van 100 uur gekregen. Maar omdat de laatste nog een taakstraf had openstaan, kwam daar 120 uur bovenop.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.