nieuws

RIVM houdt woord en maakt 'puzzelstukje' voor rekenmodel stikstof openbaar

Hoofdgebouw RIVM in Bilthoven
Hoofdgebouw RIVM in Bilthoven © ANP Xtra / Lex van Lieshout
Het RIVM heeft, zoals beloofd, de onderliggende data van het rekenmodel voor de stikstofuitstoot openbaar gemaakt. Half december hadden de organisaties 'Mesdag Zuivelfonds' en 'Stikstofclaim' een kort geding aangespannen tegen het RIVM.
Het RIVM koos ervoor om de data bekend te maken. Vandaag publiceerde het instituut het model online.
Volgens het RIVM gaat het niet om meetmethodes die openbaar zijn gemaakt, maar 'emissiedata waarmee de stikstofdepositieberekeningen uitgevoerd kunnen worden'. Volgens het RIVM is de meetmethode al openbaar en is de vandaag vrijgegeven data 'een puzzelstukje' om de hele stikstofberekening uit te kunnen voeren.

Farmers Defence Force

FDF-voorman Mark van den Oever schrijft op Facebook dat de actiegroep de cijfers goed gaat bestuderen. 'Goed nieuws! RIVM-data is binnen. Binnen enkele dagen eerste conclusies verwacht na doorrekening experts. Victory in sight!'
FDF-voorman Mark van den Oever is blij met de openbaarmaking
FDF-voorman Mark van den Oever is blij met de openbaarmaking © Screenshot Facebook

Openbaar maken

Het RIVM had tot vandaag de tijd om het rekenmodel openbaar te maken. Als het RIVM dat niet wilde, moest daar van de rechter een duidelijke motivatie voor komen.
Het meetinstituut laat aan RTV Oost weten dat er niet is getwijfeld om het openbaar te maken. Het RIVM wilde alleen zeker weten of er met het openbaar maken van de methode geen vertrouwelijke informatie naar buiten kwam. Dat was niet het geval.

Schiphol en Tata Steel

In het openbaar gemaakte rekenmodel is ook de uitstoot van Schiphol en staalbedrijf Tata opgenomen, zo laat het RIVM weten.
Volgens het meetinstituut hadden er twee bedrijven bezwaar tegen het bekendmaken van de cijfers. In overleg met die bedrijven is die data wel bekendgemaakt, maar dat is niet te herleiden naar die bedrijven. Volgens het RIVM waren Schiphol en Tata Steel niet de bedrijven die tegen de bekendmaking waren.

"Ik ben benieuwd"

Onder meer Farmers Defence Force (FDF) gaat met de openbaar gemaakte data een eigen stikstofberekening doen. Het RIVM ziet die herberekeningen met vertrouwen tegemoet. "We gaan het zien. We staan achter onze berekeningen. Ik ben benieuwd", zegt RIVM-woordvoerder Harald Wychgel.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.