nieuws

Verdachte viervoudige moord Enschede wil verklaring afleggen

De drie verdachten
De drie verdachten © Petra Urban
Een van de verdachten van de viervoudige moord in Enschede verbreekt binnenkort het stilzwijgen. Het gaat om de oudste zoon, die samen met zijn jongere broer en vader door justitie verantwoordelijk wordt gehouden voor het spraakmakende misdrijf. De verdachten waren niet aanwezig tijdens de pro-formazitting.
Dat heeft zijn advocaat Roy van der Wal vanmiddag gezegd tijdens een zogenoemde pro-formazitting. Tot op heden hebben de drie verdachten in alle toonaarden gezwegen. Maar de oudste zoon zal op korte termijn - in ieder geval voor de inhoudelijke behandeling van de zaak in april - een verklaring afleggen over zijn vermeende rol in de zaak. 
Raadsman Van der Wal wil nog niet zeggen wat die verklaring gaat inhouden. Afgaande echter op de verdedigingstactiek die hij er tot op heden op nahoudt, lijkt het vrijwel uitgesloten dat het om een bekentenis zal gaan.
In deze geruchtmakende zaak werden in november 2018 vier mannen op klaarlichte dag in een growshop in Enschede doodgeschoten.

Regiezitting

In aanloop naar het strafproces werd vanmiddag voor de rechtbank in Almelo een zogenoemde regiezitting gehouden. Daarbij kregen de advocaten van de drie verdachten de mogelijkheid om aanvullende onderzoekswensen in te dienen.
Zo willen de raadslieden onder meer meerdere getuigen horen, onder wie buurtbewoners die de verdachten de growshop in zagen gaan en weer naar buiten zagen komen. Ook willen ze klanten en leveranciers, die rond het tijdstip van de moord de growshop bezochten, kunnen horen.

DNA-materiaal

Daarnaast willen ze de afgetapte telefoongesprekken beluisteren die de verdachten met elkaar voerden en willen ze een bezoek brengen aan de plaats delict.
Advocaat Roy van der Wal kwam overigens nog met een opvallend detail: zo blijkt er DNA-materiaal van een of meerdere slachtoffers te zijn ontdekt op hulzen, afkomstig van de kogels die bij het misdrijf zijn gebruikt. De raadsman wil dit nu gebruiken in zijn verdediging. Het Openbaar Ministerie schermt namelijk met het bewijs dat DNA van die oudste zoon op een kogelhuls is ontdekt en houdt hem op basis daarvan medeverantwoordelijk voor betrokkenheid bij de viervoudige moord.
Volgens de raadsman willen die DNA-sporen echter nog niet meteen zeggen dat zijn cliënt dan ook betrokken zou zijn bij het misdrijf. Daarbij wijst hij er fijnzinnig op dat er immers ook DNA van uitgerekend de slachtoffers op die hulzen is teruggevonden.

Undercover

Advocaat Yehudi Moszkowicz, die een Brabantse vrouw bij staat die zou hebben bemiddeld bij het leveren van de moordwapens, vindt dat justitie over de schreef is gegaan door twee undercover-agenten in te zetten in een poging een verklaring van haar los te krijgen. Hij vindt daarom dat justitie bewijs op onrechtmatige wijze heeft verkregen en dat de vrouw vrijuit zou moeten gaan.
Hij wilde onder meer de undercoveragenten horen als getuige, maar de rechtbank wees dit af en oordeelde dat de vrouw voorlopig vast blijft zitten.

Zes getuigen

De rechtbank bepaalde dinsdagavond dat er in totaal zes getuigen mogen worden gehoord. Onder hen een buurtbewoner, die die dag drie mannen zag lopen, van wie er één een gleufhoed droeg.
Advocaat Van der Wal wilde onder anderen de man horen die destijds de vier lijken ontdekte. Het gaat om een Vietnamees, een zogenoemde hennepknipper die overigens illegaal in ons land verblijft. Dat verzoek is echter door de rechtbank afgewezen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.