Nieuws

Haperend patiëntenvervoer Zilveren Kruis: Kamerleden willen dat minister ingrijpt

Haperend patiëntenvervoer Zilveren Kruis: Kamerleden willen dat minister ingrijpt
Haperend patiëntenvervoer Zilveren Kruis: Kamerleden willen dat minister ingrijpt © ANP / Bart Maat
Tweede Kamerleden Lilianne Ploumen en John Kerstens (PvdA) willen dat minister Bruins alternatief vervoer regelt voor patiënten die niet door ZCN naar het ziekenhuis worden gebracht. ZCN regelt sinds dit jaar het vervoer voor Zilveren Kruis en Eno, maar blijkt slecht bereikbaar. Hierdoor zijn verzekerden soms urenlang vergeefs bezig een taxirit te regelen.
De problemen kwamen op 2 januari aan het licht toen een groep Zilveren Kruis-verzekerden niet werd opgehaald bij het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Vervoerder ZCN was niet bereikbaar, zei één van de patiënten.

'Beller 66 in de wachtrij'

Gisteren bleken deze problemen nog niet opgelost. Wij namen de proef op de som en probeerden ZCN te bellen, een bandje vertelde dat wij beller 66 in de wachtrij waren.
Online vervoer aanvragen werkt ook niet, zeggen verschillende patiënten. Wij spraken mensen die na vier dagen en tientallen belpogingen nog geen vervoer hadden voor een operatie die de volgende dag was.
Dit was voor Ploumen en Kerstens reden om minister Bruins (Medische Zorg en Sport) om opheldering te vragen. Zij willen dat hij zo snel mogelijk ingrijpt en alternatief vervoer regelt, zoals een vervangend taxibedrijf. Daarnaast stellen zij voor een speciaal telefoonnummer te openen, dat altijd bereikbaar is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.