nieuws

Ophef om gebruik stockfoto Universiteit Twente: 'geen handige keuze'

De stockfoto van de Universiteit Twente
De stockfoto van de Universiteit Twente © Universiteit Twente
Het besluit van de Universiteit Twente om per één januari volledig over te stappen op het Engels als voertaal, zorgde voor de nodige ophef. De UT stelt op haar website een 'internationale universiteit voor iedereen' te zijn. De studenten die daar ter illustratie bij staan nemen dat echter wel heel letterlijk, ontdekte Volkskrant-journalist Maarten Keulemans in een hilarisch draadje op Twitter.
Keulemans besloot op onderzoek uit te gaan op basis van de foto die de UT gebruikt op de website. Het diverse gezelschap bleek niet alleen actief te zijn in Enschede.

Na nog tien vergelijkbare voorbeelden komt Keulemans tot de conclusie dat dit vermoedelijk tóch geen studenten op de Enschedese campus zijn.
En wat blijkt: niet alleen de Universiteit Twente maakt gebruikt van deze groep 'studenten'. 
Waarom niet gewoon je eigen studenten gebruiken voor een foto, is een veelgestelde vraag in de reacties onder de tweets van Keulemans. Met een kleine tienduizend ingeschreven studenten moet het immers toch wel lukken om er acht te vinden die willen poseren voor promotiemateriaal?
Volgens woordvoerder Jochem Vreeman van de UT kan dat zeker. "We werken met eigen foto's waar het kan, maar gezien de snelheid van de discussie is besloten een stockfoto te gebruiken. Achteraf gezien was dat geen handige keuze, dat weten we zelf ook." 
En dus heeft de universiteit de foto bij het bericht aangepast. "Maar het gaat ons er vooral om wat studenten van de discussie vinden waar het bericht eigenlijk over ging: het besluit om Engels als voertaal in te voeren. We horen gelukkig alleen maar goede reacties. Studenten steunen de keuze en vinden het een goede ontwikkeling."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.