nieuws

RvS: Steenwijkerland moet iets doen aan omstreden vergunning vlonders Steenwijkerdiep

RvS: Steenwijkerland moet wat doen aan omstreden vergunning visvlonders
RvS: Steenwijkerland moet wat doen aan omstreden vergunning visvlonders © iStock
Het college van Steenwijkerland krijgt vrijwel zeker de opdracht om een omstreden vergunning voor de aanleg van visvlonders langs het Steenwijkerdiep te repareren. De Raad van State constateerde vandaag dat het college een procedurefout heeft gemaakt.
Voor het verlenen van de vergunning had het college instemming moeten vragen bij de raad en dat is niet gebeurd.

Klachten

De zaak kwam aan het licht na bezwaren van de familie Hanekamp, die een boomkwekerij exploiteert in Scheerwolde naast het Steenwijkerdiep. Ze klagen over aantasting van de groene natuurlijke omgeving door de vlonders en de vissers die daar met auto’s op afkomen.

Maar ook de bedrijfsvoering van hun boomkwekerij komt volgens hen in het gedrang. "Bij viswedstrijden kunnen vrachtwagens ons bedrijf niet of nauwelijks bereiken", zegt woordvoerder Peter Cees Hanekamp.

Vervuiling

Daarnaast geeft de vergunning van de vlonders ook toestemming voor de aanleg van met puin verharde parkeerplaatsen. De familie vreest dat daardoor vervuiling optreedt van de sloot die daar loopt. Die sloot is speciaal aangelegd voor hun boomkwekerij en levert natuurlijk, gefilterd water dat niet mag worden vervuild.

Het viel de Raad van State vandaag op dat het college van Steenwijkerland nauwelijks heeft gekeken naar deze belangen. Woordvoerders van het college stelden dat er weinig verandert. Op de al lang bestaande visplekken worden nu vlonders aangelegd en er komen nu parkeerplaatsen waar eerder ook al auto’s langs de weg werden geparkeerd.

De Raad doet over zes weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.