nieuws

Bericht van Mirjam Pol uit de Dakar Rally: prachtig landschap maar zo zwaar

Het is zwaar, loeizwaar; Mirjam Pol uit Borne finishte gisteren als 59ste in de vijfde rit van de Dakar Rally en ze was kapot. Vandaag is ze onderweg in de zesde etappe van Ha'il naar Riyadh in Saudi-Arabië: een rit van maar liefst 830 kilometer, de langste etappe tot nu toe. 
“Stel je voor dat we ook nog telkens het roadbook zelf moesten voorbereiden. Na zo’n dag als vandaag ben ik gebroken", zegt Mirjam na de race van gisteren. "Het is heel zwaar terrein en dat vraagt heel erg veel van mijn lichaam. Ik ben blij dat ik mij bij de Medicals kan melden elke dag om mij goed los te laten masseren. Want tjonge, tjonge, wat een klappen krijgt zowel mijn motor als mijn lichaam te verduren, zeg."
Mirjam Pol in actie tijdens Dakar
Mirjam Pol in actie tijdens Dakar © FOTOP
"Zelfs de rijders in de trucks geven aan dat dit terrein wel heel erg zwaar moet zijn voor de motorrijders”, aldus Pol. “Natuurlijk is het landschap en het terrein prachtig en vernieuwend, maar voorlopig ben ik enkel bezig om stenen te ontwijken en de schade zoveel mogelijk te beperken. En dat is Dakar, ik weet het, de zwaarste rally ter wereld. Maar mijn lichaam is het daar nog niet zo mee eens."
Mirjam Pol in actie tijdens Dakar
Mirjam Pol in actie tijdens Dakar © FOTOP
"Gisteren was echt een dag dat het op kracht aankwam, fysiek werd er behoorlijk veel gevraagd van de deelnemers. Op deze ondergrond kon je geen lijn houden en moest ik continu corrigeren en springen. In de etappe zaten wel duinen, maar andere duinen dan de ervaren deelnemers tegen zijn gekomen Zuid-Amerika, waar vele jaren is geracet."
Ze zijn niet zo hoog, maar wel levensgevaarlijk. De achterkant van zo’n duin is ineens weer helemaal vlak en daar ging het bij mij ook even helemaal fout. Pol klapte vol op haar navigatie-apparatuur en haar Sentinel brak af. Daardoor ontving ze geen waarschuwingssignaal meer als er een snellere deelnemer haar in wilde halen.
Mirjam Pol in actie tijdens Dakar
Mirjam Pol in actie tijdens Dakar © FOTOP
"Dat is ook niet zo lekker voor je koppie, want daardoor rij je toch onrustiger! Maar goed, ik ben er nog, geef me niet zomaar gewonnen, verder ben ik er nog gewoon”, grapt Mirjam.
Dat dat eigenlijk helemaal niet zo gewoon is, beseft ze nog niet echt. Met haar toch prima finishtijd dringt het nog niet echt tot haar door, dat ze nog maar één van de weinige Nederlandse motorcoureurs is, die in de race zit. En ook bij de topcoureurs vallen ze één voor één uit. Het deelnemersveld is, voor de rustdag al, behoorlijk uitgedund. In het team van Mirjam is het aantal deelnemers ook al met meer dan de helft ingekrompen.
In de bivak wordt elke dag hard gewerkt om de motor van Pol weer raceklaar te maken.  Een kijkje achter de schermen in de video hieronder.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.