nieuws

Nieuw onderzoek naar resten V1-bom bij Deventer

De V1-bom
De V1-bom © PIXABAY / JENSJUNGE
De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) onderzoekt volgende week of er nog resten van de V1 in de grond zitten bij Deventer. Het explosief uit de Tweede Wereldoorlog werd vorig jaar ontdekt tijdens werkzaamheden aan de A1. De weg blijft gewoon open tijdens het onderzoek.
De V1, de voorloper van de kruisraket, werd door de Duitsers gebruikt om de geallieerden te bestoken. Bouwbedrijf Heijmans ontdekte het explosief afgelopen zomer tijdens graafwerkzaamheden en legde het werk direct stil.

Bodem niet verontreinigd

De EOD stelde vast dat het vliegtuigje geen gevaar vormde voor de omgeving. Uit onderzoek bleek namelijk dat de bodem niet is verontreinigd door spring- of brandstof.
Een V1 is een onbemand wapen dat werd uitgerust met explosieve lading dat explodeerde bij inslag, een soort 'raket' dus. Het wapen werd veel gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eens in de vijftien à twintig jaar wordt er in Nederland een V1 gevonden.
De V1 ligt vlakbij Wilp en de IJssel, op de grens met de gemeente Voorst. Het gebied rondom het explosief, zo'n vijftien bij vijftien meter, is sinds de ontdekking afgezet. Het is niet mogelijk om te kijken bij het onderzoek volgende week.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.