nieuws

Rechter wijst bezwaren af, begeleid wonen in Broekheurnerborch Enschede kan doorgaan

Omwonenden en RIBW stonden donderdag tegenover elkaar in de rechtszaal
Omwonenden en RIBW stonden donderdag tegenover elkaar in de rechtszaal © RTV Oost
Het begeleid wonen project in een woonzorgcentrum in Enschede-Zuid kan doorgaan. Het RIBW (Regionale Instelling voor Beschermend en Begeleid Wonen) wil in gebouw de Broekheurnerborch 37 cliënten huisvesten. Omwonenden protesteerden, maar de rechter heeft de bezwaren afgewezen.
De bedoeling is dat bewoners zelfstandig terugkeren in de maatschappij. In deze begeleide huisvesting doorlopen ze de stappen die eraan vooraf gaan. Het gaat om 24 bewoners die 24 uur per dag begeleiding nodig hebben en dertien die gericht begeleid worden.
Andere bewoners van het gebouw en omwonenden ervan vroegen de rechter gisteren om schorsing van de vergunning die het begeleid wonen mogelijk maakt. Zij vrezen dat de veiligheid en het leefklimaat in gevaar komen. Sommige omwonenden waren gisteren, na afloop van de zitting, geëmotioneerd. Ze zeggen al overlast te ervaren door een afdeling van het Leger des Heils en Tactus, een centrum voor verslavingszorg verderop in de wijk.

'Niet zo overlastgevend'

De advocaat van Wooncoöperatie Domijn voerde aan dat juridisch gezien zelfs een kliniek mogelijk is in de Broekheurnerborch en dat dit project lang zo overlastgevend niet is. RIBW liet via zijn advocaat weten dat de angst van de omwonenden niet herkend wordt. Ook de gemeente Enschede liet de rechter weten dat er weinig reden is om aan te nemen dat dergelijke projecten meer overlast zullen gaan geven.
RIBW wil de 27 woonruimtes snel in gebruik nemen. Daarom heeft de voorzieningenrechter vandaag al uitspraak gedaan, de toelichting erop komt in de loop van volgende week.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.