nieuws

Megafraudezaak met btw vandaag voor Almelose rechtbank

Megafraude met btw voor tientallen miljoenen euro's vandaag voor Almelose rechtbank
Megafraude met btw voor tientallen miljoenen euro's vandaag voor Almelose rechtbank © Zoonar
Voor de Almelose rechtbank begint vandaag een grote strafzaak tegen een tiental btw-fraudeurs, onder wie hoofdverdachte Nico H. uit Losser. De mannen worden verdacht van zogeheten 'btw-carrousselfraude', waarbij alleen al de Nederlandse Belastingdienst voor tientallen miljoenen euro's werd opgelicht.
De huidige strafzaak is volgens het Functioneel Parket, dat gespecialiseerd is in grote fraudezaken, het resultaat van langdurig en internationaal onderzoek. Er is samengewerkt met Duitsland, Tsjechië en Polen. Volgens het Openbaar Ministerie is jarenlang gefraudeerd en hebben de verdachten de Belastingdienst voor tientallen miljoenen euro’s opgelicht. 

Bekende fraudeurs

Eén van de hoofdverdachten is de 62-jarige Nico H. uit Losser. De man is een bekende fraudeur die al vaker voor btw-fraude veroordeeld is. Daarnaast kwam hij ook voor in de Tubbergse 'slavenzaak', hij zou onder andere auto's en BV's op naam van de uitgebuite slaaf gezet hebben. Hij werd daarvoor vrijgesproken.
De andere hoofdverdachte, de 50-jarige Remco V., woont nu in Mont Carlo en is eerder veroordeeld samen met Enschedeër Danny K. voor de 'Palm Invest fraude'. Daarbij werd het beleggingsfonds Palm Invest gebruikt voor persoonlijke verrijking: de twee gaven zo'n 20 miljoen uit aan auto's, huizen en een extreem luxe leven. 

Vooraftrek

Nico H. en Remco V. worden gezien als het brein van de 'btw-carrouselfraude'. Ze handelden in onder meer mobiele telefoons, iPads, Playstations en harde schijven. Deze handel had volgens Justitie als enig doel het frauderen met de omzetbelasting.
De winsten die met de handel werden behaald, waren alleen mogelijk door het niet afdragen van de omzetbelasting door bedrijven failliet te laten gaan in de keten. Daarnaast werd geen omzetbelasting betaald, maar werd er wel 'vooraftrek' teruggevraagd van de belastingdienst. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.