Peperbus kreeg carillon dankzij vertraging bij de aanleg van de IJsselbrug

Het carillon van de Peperbus en de oude IJsselbrug bij Zwolle zijn vandaag precies negentig jaar geleden in gebruik genomen. De brug en het carillon hebben een band met elkaar. Want zonder die brug was het carillon er nooit gekomen.

Zwolle heeft het carillon te danken aan het feit dat de stad zo lang moest wachten op de bouw van een vaste verbinding over de IJssel. Daarover schreef het Zwols Historisch Tijdschrift in het jaar 2000 toen het carillon 70 jaar bestond.

Uitgesteld

In 1905 bestonden er al plannen voor een brug over de IJssel voor wegverkeer. De spoorbrug was er toen al. Er werd geld gereserveerd voor de nieuwe brug, maar de bouw werd telkens uitgesteld. De bouw werd uiteindelijk eind twintiger jaren van de vorige eeuw gestart. 

Rente

Er bleek intussen veel meer geld in kas te zitten dan dat de brug zou kosten. Want het bijeengebrachte bedrag leverde behoorlijk wat rente op. Om de Zwollenaren iets te bieden voor het lange wachten op de komst van de IJsselbrug, werd van de rente het carillon voor de Peperbus gekocht.

De bouwers van de brug droegen op 15 januari 1930 het carillon over aan het college van burgemeester en wethouders en aan de inwoners van de stad. De beiaardier speelde bij de officiële ingebruikname volksliederen. Deze liederen werden vandaag ook weer gespeeld op het carillon.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle Peperbus Carillon IJsselbrug Nieuws
Deel dit artikel: