OM eist vier jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Zwolse 'Instagrampooier'

De officier van justitie heeft dinsdag vier jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 21-jarige zedendelinquent uit Zwolle. Hij dwong zeker acht meisjes van rond de twaalf jaar oud om naaktfoto's en filmpjes van zichzelf te verkopen via Instagram.

De meisjes moesten zichzelf ook beschikbaar stellen voor betaalde seks. De Zwollenaar is als 17-jarige ook al veroordeeld voor gelijksoortige feiten. Hij heeft nog een voorwaardelijke jeugddetentie van driehonderd dagen openstaan. Die gaat hij zeker uitzitten als het aan de officier van justitie ligt.

Ook wil de officier dat hij de emotionele schade van zeker vijf van zijn slachtoffers vergoedt. Het gaat om bedragen tussen de 2.000 en 2.500 euro.

Emotioneel slachtoffer

De verdachte, een vroegere ICT-student, hangt ontspannen onderuitgezakt in het verdachtenbankje. Op kalme toon beantwoordt hij de vragen van de rechters of geeft hij aan daar geen behoefte aan te hebben.

Het staat in schril contrast met het moment waarop een van de slachtoffertjes haar verhaal mag doen. Emotioneel doet ze haar verhaal. Ze wil vooral duidelijk maken wat voor impact het handelen van de Zwollenaar op haar heeft gehad. Die was groot, zo vertelt ze dat ze meerdere pogingen deed om een einde te maken aan haar leven.

Geld verdienen

De zaak tegen de verdachte komt begin 2019 aan het rollen wanneer de vader van een van de meisjes erachter komt dat zijn dochter intieme beelden van zichzelf deelt met anderen. Het meisje vertelt dat ze op Instagram benaderd was door een meisje dat haar vroeg of ze geld wilde verdienen met het verkopen van intieme foto's.

Al snel wordt duidelijk dat ze geen contact heeft met een leeftijdgenote, maar met een man die haar vertelt dat ze hem intieme opnamen moet sturen. Met die beelden wordt ze vervolgens gechanteerd. Als ze niet mee wil werken, dan zou hij de opnamen die hij inmiddels bezit delen met haar vrienden en bekenden. "Ik ben de baas en je doet wat ik wil", dreigt de Zwollenaar in berichten aan het meisje.

Prijzen

Ze wordt door de man gedwongen om intiem beeldmateriaal van zichzelf te verkopen. Hij spreekt ook met het meisje af welke prijzen ze moet vragen. Vijf euro voor een naaktfoto, vijftien euro voor een filmpje en driehonderd euro voor seksueel contact.

Bij een huiszoeking bij de verdachte worden opnamen en gespreksgegevens van meerdere jonge meisjes aangetroffen. Zij blijken op dezelfde manier te zijn benaderd en durven uit angst geen weerstand te bieden aan de wil van de Zwollenaar. Uiteindelijk zijn intieme opnamen verkocht aan 41 mannen voor in totaal meer dan drieduizend euro. De meisjes krijgen, ondanks de belofte dat ze dertig procent van de opbrengst zouden krijgen, geen cent.

'Afpersing'
Volgens de Zwollenaar is het hem, ondanks de eerdere veroordeling voor zedenzaken met minderjarigen, niet om seks te doen, maar om geld. De man vertelt de rechters dat hij het met een zakelijke blik bekijkt. Zo vertelt hij dat hij in ieder geval één keer een man die betaalde seks wilde opwachtte en dwong tot het betalen van een fors bedrag.

De officier van justitie verwijt hem dat hij ook een van de slachtoffertjes heeft afgeperst. Als ze geen duizenden euro's betaalde, dan zou hij beelden van haar delen met bekenden. Iets wat hij uiteindelijk ook heeft gedaan.

"Moderne digitale slavenhandel"

Deskundigen die de Zwollenaar hebben onderzocht, adviseren een lichtere vorm van tbs met voorwaarden. Ze zeggen tegelijkertijd ook dat de motivatie van de man om zich te laten behandelen vraagtekens oproept, omdat de man berekenend zou zijn.

De man zou zich niet realiseren wat hij zijn slachtoffertjes heeft aangedaan, stelt de officier van justitie. Zij noemt het gedrag van de Zwollenaar "moderne digitale slavenhandel". 

De advocate van de Zwollenaar pleit voor een minder zware straf. Zij denkt dat een behandeling van een jaar of twee in een kliniek en controle van zijn internetgebruik voldoende garanties geven voor de toekomst.

De rechtbank doet op 11 februari uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle rechtbank Nieuws
Deel dit artikel: