nieuws

Regeringspartijen CDA en VVD nu ook voor verbod op knalvuurwerk

Ook VVD en CDA zijn nu voor een verbod op knalvuurwerk
Ook VVD en CDA zijn nu voor een verbod op knalvuurwerk © RTV Oost / Emiel Geerding
Regeringspartijen VVD en CDA verzetten zich niet langer tegen een verbod op knalvuurwerk. Beide partijen vinden dat er moet worden ingegrepen. "Siervuurwerk mag nog wel. Op de rest moet je ingrijpen", zei VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff tegen NOS.
Het CDA heeft zich lang tegen een verbod op knalvuurwerk verzet. De fractie wilde alleen dat zware vuurpijlen en zogenoemde singleshots uit de handel gaan, omdat vooral die een dreiging vormen voor omstanders en hulpverleners. De dag na de jaarwisseling zei CDA-woordvoerder Van Dam nog dat zijn partij tegen een verbod op al het knalvuurwerk is, omdat dat volgens hem niet te handhaven is.

Druk vanuit Tweede Kamer

De twee andere coalitiepartijen, D66 en ChristenUnie, en bijna alle andere partijen in de Tweede Kamer maakten vorige week al duidelijk dat er een verbod moet komen op knalvuurwerk en vuurpijlen. De jaarwisseling was met 9.300 incidenten zo uit de hand gelopen, dat er snel iets moet gebeuren.

Door de druk van de meerderheid van de Tweede Kamer, maar ook van burgemeesters, de brandweer en politie zei het kabinet afgelopen vrijdag "dat het zo niet verder kon". Het afsteken van vuurwerk moet worden ingeperkt, maar dat moet wel handhaafbaar en uitvoerbaar zijn, zei ook premier Rutte nadrukkelijk. De komende weken gaat het kabinet in gesprek met allerlei organisaties.

Kijk hier hoe jouw burgemeester denkt over een vuurwerkverbod

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.