nieuws

Advies Remkes: Lelystad Airport mag pas open als stikstof daalt

Advies Remkes: Lelystad Airport mag pas open als stikstof daalt
Advies Remkes: Lelystad Airport mag pas open als stikstof daalt © RTV Oost, Oscar Siep
De luchtvaart mag alleen groeien als de uitstoot van stikstof afneemt, zoals ook in andere sectoren gebeurt. Dat stelt de commissie Remkes, die op verzoek van het kabinet advies uitbrengt over luchtvaart en stikstofproblematiek. Volgens sommige Kamerleden betekent dit dat de opening van Lelystad Airport opnieuw wordt uitgesteld.
Een luchtvaartdossier dat voor Overijssel relevant is, is dat van Lelystad Airport. Verschillende actiegroepen zijn tegen de opening van het vliegveld, omdat de aanvliegroutes te laag over onze provincie zouden lopen.

Lelystad Airport

Remkes vindt dat de luchtvaartsector, net als de bouwsector en agrarische sector, de stikstofuitstoot moet terugbrengen. Pas als dat is gerealiseerd, mag Lelystad Airport open, vindt de commissie.
De opening van Lelystad Airport wordt dankzij dit advies 'sowieso uitgesteld', zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. "In het verleden hebben we gezien dat deze adviezen serieus worden genomen, het is ook een advies waar het kabinet zelf om heeft gevraagd."
"Alle uitstoot van de luchtvaartsector moet opnieuw in kaart worden gebracht", vervolgt Kröger. "Er moet dus een nieuwe milieueffectrapportage komen. Dit kan niet anders dan uitstel van de opening van Lelystad Airport betekenen."
Commissie Remkes bracht in september al een eerste advies uit over de situatie, genaamd 'niet alles kan'. Daarin stond al dat iedere sector 'op een evenwichtige manier moet bijdragen aan oplossingen voor de stikstofproblematiek'.

Vervroegd advies

Hoewel het officiële rapport in mei dit jaar zou uitkomen, vroeg minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in oktober al om een vervroegd advies. Dat advies heeft de commissie bij deze gegeven.
Minister Van Nieuwenhuizen, die al jaren probeert Lelystad Airport te openen, wil nog niet reageren. Net als de coalitiepartijen in de Tweede Kamer wil ze wachten op de officiële presentatie van Remkes.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.