Ingekleurde deportatie-foto uit Zwolle is klaar, bekijk hier het resultaat
Het was geen alledaagse klus voor Erwin Zeemering uit Zwolle. Hij kleurt wel vaker foto’s in, maar deze heeft wel een hele bijzondere lading en betekenis: de foto waarop te zien is hoe Joodse vrouwen en kinderen uit Zwolle tijdens de oorlog worden afgevoerd door de Duitse bezetter. Het inkleuren van de foto is klaar.
'Het mag niet fout gaan’, schoot steeds door het hoofd van Zeemering toen hij een maand geleden voorzichtig de eerste kleuren aanbracht. Zeemering was door RTV Oost gevraagd om de foto in te kleuren. “Je wilt dat wat er op de foto te zien is nog beter zichtbaar wordt. Het verhaal is heel heftig. Het moet dus geen kleurplaat worden, maar de kleuren moeten juist zo realistisch mogelijk zijn”, vertelt Zeemering.
Zeemering dook daarom het archief van het Historisch Centrum Overijssel in om bijvoorbeeld onderzoek te doen naar de kleuren van de brug. “Ik ben nog op zoek gegaan naar bouwtekeningen, alleen over het kleurgebruik kon ik helaas niets vinden.” Toch is de Zwollenaar er behoorlijk zeker van dat de kleuren kloppen. “Ik heb veel andere bruggen uit die tijd gezien en die hadden allemaal deze blauwgrijze kleur. Voor Rijkswaterstaat was dat een soort standaardkleur.”
Inkleuren kleding
Het meest lastig vond Zeemering het inkleuren van de kleding. “Daarvoor heb ik foto’s bestudeerd van kleding die in die tijd gedragen werd. Dit is een beetje giswerk, maar de stijl was in elk geval erg monotoon. Dat zie je dus nu ook terug.” Met het inkleuren van de gele davidssterren kreeg de foto direct een andere lading. “Bij een zwart-wit foto hadden het ook vluchtelingen kunnen zijn van een bombardement, maar nu in kleur zie je veel eerder dat het hier om een deportatie van Joodse mensen gaat.”
De foto werd eind vorig jaar ontdekt door een medewerker van het Historisch Centrum Overijssel, vanwege een landelijk fotoproject, waarbij in elke provincie bijzondere foto’s uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog worden opgespoord. Het is voor het eerst dat in Overijssel een foto werd gevonden waarop de deportatie van Joodse mensen te zien is. En ook landelijk is het een unieke foto, omdat buiten Amsterdam maar weinig foto’s hierover bekend zijn.
