Raad van State bepaalt boetes voor illegaal geplaatste chalets in Schalkhaar

De gemeente Deventer en de Buiten Groep Holding hebben allebei hun gelijk gekregen in twee hoger beroepen over illegaal geplaatste chalets op een recreatiepark in Schalkhaar. De zaken gingen over de hoogte van boetes die de gemeente de Buiten Groep Holding had opgelegd.

De eigenaren van Buiten Groep Holding kregen van de gemeente tienduizenden euro’s aan dwangsommen opgelegd, omdat ze voor hun chalets op een recreatiepark aan de Waterdijk geen vergunningen hadden. Volgens de eigenaren waren die vergunningen aanvankelijk ook niet vereist. Toen later bleek dat ze wel nodig waren, werden ze ook aangevraagd.

Boete te hoog

Intussen werden de dwangsommen opgelegd en omgezet in definitieve boetes. De gemeente kwam onder meer met een boete van 25.000 euro, omdat een recreatiewoning permanent werd bewoond zonder vergunning. 

Maar de Raad oordeelde vandaag dat het een stacaravan is waarvoor geen vergunning was vereist. Bovendien werd de caravan niet permanent bewoond. Wel hadden de eigenaren een bijgebouw bij de stacaravan geplaatst. Daarvoor was een vergunning vereist, maar die hebben ze niet.  

Daarom stelde ze vandaag vast dat een boete van 10.000 euro meer op zijn plek is. De eigenaren van het recreatiepark waren wel in overtreding, maar die overtreding weegt volgens de Raad minder zwaar. 

Tweede boete terecht

Ook kregen de eigenaren van Buiten Groep Holding een boete van 25.000 euro voor een chalet dat zonder vergunning was geplaatst. De Raad van State oordeelde vandaag dat het bouwwerk inderdaad in strijd is met het bestemmingsplan.

Bij dit chalet is ook zonder vergunning een bijgebouw neergezet. De boete van 25.000 euro die de Buiten Groep hiervoor kreeg, vindt de Raad dan ook terecht en niet te hoog.

Dreigen
Aanvankelijk schermde de gemeente met nog veel hogere boetes en de Buiten Groep dreigde met een miljoenenclaim tegen de gemeente, omdat die het recreatiepark moest verkopen. Met deze uitspraak heeft de Raad van State beide partijen weer met de benen op de grond gezet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: