Gemeente Deventer in beroep tegen boete van 500 euro voor delen persoonsgegevens

De gemeente Deventer is vandaag bij de Raad van State in hoger beroep gegaan in een zaak over schending van persoonsgegevens. Aanleiding is de boete van 500 euro die de gemeente moest betalen aan een inwoner van Venray. De gemeente had zijn persoonsgegevens gedeeld met 41 andere gemeenten.

De man uit Venray maakte volgens de gemeente misbruik van WOB-procedures om er flink geld aan te verdienen. In een mailbericht aan de andere gemeenten vroeg Deventer of deze man ook bij hen bekend was met de bedoeling om ze te waarschuwen.

De mail kwam uiteindelijk onder ogen van de man en die maakte er een grote zaak van. Zijn advocaat voerde aan dat de man psychische schade heeft opgelopen door de schending van zijn persoonsgegevens: “Hij is in behandeling bij een psychiater”.

Volgens de advocaat is het lastig om een schadebedrag vast te stellen. Maar hij vindt het wel vreemd dat gemeenten burgers makkelijk zware boetes opleggen als die in de fout gaan. “Andersom volgen er geen zware boetes als burgers door gemeenten worden geschaad.”

Van een mug een olifant

“Hier wordt van een mug een enorme olifant gemaakt”, stelde de woordvoerder van de gemeente. De gemeente ging bij de Raad in hoger beroep nadat de rechtbank Overijssel de gemeente aansprakelijk stelde.

Niet alleen de boete vindt de gemeente onterecht. “We zijn veroordeeld door een bestuursrechter die dat nooit had mogen doen”, aldus de woordvoerder. Volgens hem moet deze schadezaak worden afgehandeld door de burgerrechter.

De Raad van State gaat nu beoordelen of die klacht terecht is. De uitspraak volgt binnen enkele maanden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Raad van state Nieuws
Deel dit artikel: