Voormalig VolkerWessels-topman Hazewinkel: 'Soweco beter af zonder dagelijks bestuur'

Sociale werkvoorziening Soweco moet een zelfstandige sociaal werkbedrijf worden, zonder dagelijks bestuur van gemeentelijke politici. Dat vindt Herman Hazewinkel, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Soweco NV. Hazewinkel kwam met z'n voorstel op een informatieavond over de toekomst van de sociale werkplaats.

Niet alleen Hazewinkel, maar ook diverse deskundigen spuiden hun kritiek op de door de ondernemingsraad van Soweco georganiseerde avond. In de zaal zitten ruim honderd raadsleden uit Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden. De gemeenten die samen in de 'Gemeenschappelijke Regeling' Soweco zitten en er nu over denken daarmee te stoppen. De gemeenteraden moeten de komende maanden hun besluit nemen, vandaar de 'radenconferentie'. 

De aanleiding is het plan tot ontmanteling dat door een onderzoeksbureau is gemaakt in opdracht van het dagelijks bestuur van Soweco. Dit bestuur bestaat uit de verantwoordelijk wethouders uit de aangesloten gemeenten. Dat rapport van bureau Iroko kwam voorjaar 2019 naar buiten en zorgde de afgelopen periode voor veel onrust bij Soweco, waar zo'n 2300 mensen werken. Ongeveer de helft ervan werkt er 'beschut' via de Wet Sociale Werkvoorziening (WsW).

'Beter nadenken'

Voorzitter Risco Balkenende van Cedris, de brancheorganisatie van Sociale Werkplaats-bedrijven (SW), liet duidelijk merken dat Twentse gemeenten beter na moeten denken voordat ze met Soweco gaan stoppen. Ook zelfstandig adviseur van SW-bedrijven Robert Capel maakte korte metten met het rapport. Volgens hem wordt er verkeerd gerekend en zullen de opbrengsten van ontmanteling tegenvallen. Ook was er een kwartet werkgevers, waar medewerkers worden gedetacheerd, die hun lof uitten over Soweco. 

Voorzitter Hazewinkel van de Raad van Commissarissen schetste hoe het dagelijks bestuur (de wethouders in de 'Gemeenschappelijke Regeling') al tien jaar lang voor onrust zorgde binnen Soweco door steeds opnieuw te beginnen over de toekomst van Soweco. De gemeenten vinden dat zij daartoe het recht hebben als aandeelhouders van de 'Gemeenschappelijke Regeling'. Immers de gemeenten moeten de wet uitvoeren en passen ook de jaarlijkse tekorten (zo'n zes miljoen euro afgelopen jaar) bij.

Zelfstandig

Volgens Hazewinkel is Soweco beter af zonder haar gemeentelijke aandeelhouders door als zelfstandig bedrijf verder te gaan en afspraken te maken met gemeenten die haar 'WsW'ers' bij Soweco willen onderbrengen. Zoals het er nu uitziet willen Rijssen-Holten en Hellendoorn op eigen kracht verder. De overige vier zouden dan samen een zelfstandig Soweco in stand kunnen houden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: