Nieuws

Enschede krijgt subsidie van 1,3 miljoen voor aanleg stadsbeek

Wateroverlast na hevige regenval in Enschede
Wateroverlast na hevige regenval in Enschede © News United / Dennis Bakker
De oude bekenstructuur terugbrengen in Enschede, dat is het doel van Project Stadsbeek. Het plan moet wateroverlast beperken, maar ook problemen als gevolg van droogte en hittestress verminderen. Om de maatregel uit te voeren krijgt Enschede een subsidie van 1,36 miljoen euro van het Rijk.
In totaal heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat 4,8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor projecten die de gevolgen van klimaatverandering moeten opvangen. Doordat hiervan 1,36 miljoen naar Enschede gaat, kan de aanleg van de Stadsbeek versneld worden uitgevoerd. Met het geld wil de gemeente ook bewoners in de omgeving stimuleren om zelf maatregelen te nemen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.
Wethouder Jurgen van Houdt noemt het 'fantastisch' dat Enschede zo'n forse subsidie ontvangt. "Het betekent opnieuw een erkenning van de minister dat we als Enschede koploper zijn als het gaat om het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering. Naast de aanleg van de Stadsbeek hebben we meerdere maatregelen genomen om wateroverlast door hevige regenval te voorkomen. Zo is de Roombeek opnieuw aangelegd en wordt gewerkt aan de aanleg van een enorme ondergrondse waterberging en een fraaie groenstrook met wadi’s."

Grotere afvoercapaciteit

Met de subsidie wordt dit jaar de Stadsbeek versneld in Pathmos en Stadsveld aangelegd. Dit is het stuk beek aan de Elferinksweg dat de afvoercapaciteit en waterberging verder vergroot. Daarnaast maakt een systeem van drainage en infiltratie de wijk klimaatbestendiger voor wateroverlast en kan ook de hoeveelheid grondwater aangevuld worden in droge perioden. Het planten van extra groen en bomen in de wijk zorgt voor minder hittestress en vergroot de biodiversiteit.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.