nieuws

Eindelijk: vanaf juni rijdt tussen Zwolle en Enschede een nachttrein

Vanaf juni rijdt er op het traject tussen Zwolle en Enschede een nachttrein
Vanaf juni rijdt er op het traject tussen Zwolle en Enschede een nachttrein © RTV Oost/Wouter de Wilde
Het is in kannen en kruiken: vanaf juni rijdt er een nachttrein tussen Zwolle en Enschede. De nachtelijke trein gaat op de vrijdag en zaterdag rijden.
Vanaf Enschede vertrekt in de huidige situatie de laatste trein om half twaalf. Vanaf deze zomer gaat de laatste trein even na middernacht (drie minuten over twaalf). Reizigers die in Zwolle opstappen, kunnen dat nu nog tot tien voor twaalf 's avonds doen. Met de invoering van de nachttrein zal dat om vijf over één 's nachts zijn.
De Enschedese en Zwolse VVD-fracties zijn blij dat de nachttrein er eindelijk komt. "Vanuit Enschede is het inderdaad nog maar een half uur later, maar het is een begin", vertelt VVD'er Lex Schukking. De Zwolse vertrektijd stemt hem wat meer tevreden. "Toch is ook dat maar een begin. Ik denk dat we uiteindelijk richting de twee uur 's nachts moeten, maar het is een kwestie van vraag."

Kosten

De kosten voor de nachttrein zullen oplopen tot 100.000 euro. Er wordt van uitgegaan dat de verbinding 60.000 euro per jaar oplevert, dit bedrag zal verdeeld worden onder vervoerder Keolis en de provincie Overijssel.
Dit betekent dat de nachttrein de provincie in het eerste jaar 70.000 euro gaat kosten. Het provinciebestuur verwacht dit met geld uit het budget voor het openbaar vervoer te kunnen betalen.

Spooronderhoud

Door de invoering van de nachttrein moet ProRail het spooronderhoud in de weekenden verschuiven. Die werkzaamheden zullen pas vanaf twee uur 's nachts gebeuren.
De nachtritten worden na een jaar geëvalueerd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.