nieuws

Vier Overijsselaars aangehouden in oplichtingsonderzoek waarbij voor twee ton is buitgemaakt

Vier aanhoudingen verricht in oplichtingsonderzoek waarbij voor twee ton is buitgemaakt
Vier aanhoudingen verricht in oplichtingsonderzoek waarbij voor twee ton is buitgemaakt © Thinkstock
Vier Overijsselaars zijn opgepakt door het Cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland in een onderzoek naar oplichting van verkopers via Marktplaats. De hoofdverdachte is een 28-jarige man uit Enschede, die in totaal voor tweehonderdduizend euro heeft buitgemaakt.
De drie andere verdachten zijn een 31-jarige man uit Borne en twee Deventenaren van 39 en 31 jaar. Het onderzoek werd door de politie gestart nadat er rond de honderddertig aangiftes binnen zijn gekomen.

Campers en caravans

De hoofdverdachte zocht contact met slachtoffers via de verkoopsite Marktplaats. Op de site adverteerden de slachtoffers met campers of caravans. Om buiten de beveiligde omgeving van Marktplaats afspraken te kunnen maken, werd via Whatsapp contact gelegd met de slachtoffers.
De hoofdverdachte wist het vertrouwen te winnen van de verkopers die ID-documenten en bankrekeningnummers deelden. Op die manier wist de man uit Enschede toegang te krijgen tot de digitale bankomgeving van de slachtoffers.

Weggesluisd

In totaal werd er tweehonderdduizend euro buitgemaakt. Dat geld is weggesluisd via verschillende bankrekeningen van zogenoemde facilitators. De drie andere verdachten zijn hiervoor aangehouden en zijn inmiddels weer op vrije voeten.
Tijdens de huiszoeking bij de hoofdverdachte zijn gegevensdragers, mobiele pinapparaten en dure merkkleding en –schoenen in beslag genomen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.