Geen gift, maar terugbetalen: Sportbedrijf Raalte gered met lening van gemeente

Sportbedrijf Raalte wordt door de gemeente Raalte van financiële hulp voorzien, maar moet het geld uiteindelijk wel terugbetalen. Dat heeft de gemeenteraad van Raalte vanavond besloten.

De Raalter politici moesten een besluit nemen over het verlieslijdend gemeentelijk Sportbedrijf. Het in 2015 geprivatiseerde Sportbedrijf, voor die tijd was het onderdeel van de gemeentelijke organisatie, draait sinds 2018 fors verlies.

Oplopend tekort

In 2018 noteerde het bedrijf 300.000 euro verlies, vorig jaar was dat 325.000 euro en als er niet ingegrepen werd, zou het tekort in 2023 grofweg 500.000 euro zijn. Daarom moest de gemeenteraad vanavond een besluit nemen over de toekomst van het Sportbedrijf.

Het college van burgemeester en wethouders stelde voor om eenmalig de knip te trekken voor het Sportbedrijf: 514.000 euro. Met dat geld zou het bedrijf het tekort voor de jaren 2020, 2021 en 2022 op kunnen vangen. Ook kon met dat geld voorkomen worden dat er gedwongen ontslagen zouden vallen. Tot slot zou met een deel van dat bedrag het verlies over 2019 gedekt kunnen worden.

Terugbetalen

Het geld gaat wel naar het Sportbedrijf, besloot de gemeenteraad. Maar dus niet als gift; het geld moet terugbetaald worden. Ook wil de gemeenteraad ieder kwartaal een rapport over de financiële situatie van het Sportbedrijf.

Directeur-bestuurder Bronkhorst van het Sportbedrijf zegt goed te kunnen leven met de regeling. Hij geeft aan dat de gemeente Raalte enig aandeelhouder is, dus dat eventuele winsten sowieso al terug zouden vloeien naar de gemeentekas.

Banen verdwijnen

Overigens is de financiële impuls voor het Sportbedrijf niet het enige. Binnen het Sportbedrijf moet ook een forse koerswijziging plaatsvinden. Zo moeten er, middels natuurlijk verloop, 3,8 fte verdwijnen.


Ook moet er geprobeerd worden om meer inkomsten via commerciële verhuur te generen. Tot slot gaan de prijzen van de entreekaartjes van Nieuw Tijenraan omhoog en zal er in de openingstijden voor baantjes zwemmen gesnoeid worden.


Over de entreeprijs en de verminderde openingstijden wordt overigens nog onderzocht of dat alsnog voorkomen kan worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Salland Raalte Tijenraan Nieuws
Deel dit artikel: