nieuws

Kim uit Haarle raakt met ode aan dorp gevoelige snaar bij plaatsgenoten

Kim Middelkamp raakte met haar ode aan haar dorp Haarle de gevoelige snaar bij haar plaatsgenoten
Kim Middelkamp raakte met haar ode aan haar dorp Haarle de gevoelige snaar bij haar plaatsgenoten © RTV Oost/Oene Loonstra
Toen ze het nummer voor het eerst zong, zag ze dat her en der plaatsgenoten een traantje wegpinkten. Kim Middelkamp uit Haarle heeft de ode 'Ons dorp Haarle' nu opgenomen en op YouTube gezet. "Erg mooi om te zien dat mensen door mijn liedje wordt geraakt."
Haarle, slechts een stip op de kaart, maar de saamhorigheid is groot in het dorp aan de voet van de Sallandse Heuvelrug.
Het dorpshuis Cultura was decennialang de spil in het dorp. Niet alleen was het de residentie van plaatselijke carnavalsvereniging De Sukkewottels, ook werden er discomiddagen en -avonden gehouden. Waar aanvankelijk vooral de dorpsjeugd op afkwam, maar waar gaandeweg jongeren vanuit heel Salland en Twente op af kwamen. Met livemuziek van bands vanuit het hele land. De discoavonden werden een begrip in de regio.

Slopershamer

Nadat het complex echter verouderd raakte, viel het twee jaar geleden ten prooi aan de slopershamer. Intussen waren de Stichting Dorpshuis Haarle samen met Plaatselijk Belang en de gemeente overeengekomen dat het dorpshuis zou worden ondergebracht in de sporthal. Daarop werd het Sportorant Sprengendal, zoals de kantine heet, omgebouwd tot multifunctionele accommodatie.
Er verrees een dorpshuis 2.0, dat er kwam dankzij de gezamenlijke inspanningen van de Haarlenaren. In november werd het op feestelijke wijze in gebruik genomen, waarbij Kim Middelkamp - kind van het dorp - in een nummer de lotgevallen van het voormalige dorpshuis bezong. En vooral ook hoe Haarlenaren gezamenlijk de schouders eronder zetten om een nieuw dorpshuis te realiseren.

Gevoelige snaar

Dat deed Kim op de muziek van de Wim Sonneveld-klassieker 'Het Dorp'. En toen pas merkte ze wat ze los maakte. Her en der werd een traan weggepinkt. "Dat dorpshuis was echt een ding hier. Een ontmoetingsplek waar veel herinneringen liggen voor heel veel mensen. Echt Haarles trots."
Waarom ze daarmee zo de gevoelige snaar raakte? "Wat mensen na afloop tegen me zeiden was dat ze herkenden, wat ik zing. En ze vinden het vooral mooi dat Haarle op de kaart wordt gezet."
In het nummer beschrijft ze 'haar' dorp. "Het nummer gaat erover hoe Haarle ooit was. En hoe dingen zo snel kunnen veranderen. Maar ik zing ook dat er nieuwe herinneringen worden gecreëerd en dat het uiteindelijk allemaal wel weer goed komt."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.