Mag woningbouwproject in Tubbergen doorgaan? De Raad van State vraagt het zich af

Ondanks dat de vraag naar huizen blijft stijgen, kan de bouw van dertien woningen in het project De Esch bij de Almelosestraat in Tubbergen mogelijk niet doorgaan. De Raad van State vraagt zich af of provinciale regels de bouw niet in de weg staan.

Dit bleek vandaag tijdens een spoedzitting bij de Raad die was aangevraagd door een fors aantal omwonenden. Een deel van het project met 51 woningen komt in de weilanden te liggen naast het voormalige tuincentrum.


Provinciale regels verbieden in principe het bouwen in de groene omgeving van woonkernen. De advocaat van de gemeente stelt dat de weilanden moeten worden gezien als bestaand bebouwd gebied. Maar dat ging er bij de raadsvoorzitter niet in.

Gevolgen voor bouwplan

"Ik begrijp dit niet", reageerde de advocaat. Volgens het nieuwe bestemmingsplan voor De Esch is de bouw van dertien woningen in het weilanden wél mogelijk.


Als de Raad van State vindt dat die niet gebouwd kunnen worden vanwege strijd met provinciale regels, dan heeft dat mogelijk ook gevolgen voor een ander bouwplan. Bij dat project zijn 33 woningen aan de Weleveldstraat in een groen gebied gepland. Ook dat zou in strijd kunnen zijn met provinciale regels.

'Beschermd'
De omwonenden maken vooral bezwaar tegen de aantasting van de es waarop het plangebied ligt. "De es en de stuwwallen zijn beschermd en daar mag dus niet gebouwd worden", zegt een van hen.

De advocaat van de gemeente ontkent die bewering. "Dit is nooit een es geweest met een grote openheid. Het was een stukje grond rond het tuincentrum."

Geschorst

De Raad beslist binnen twee weken of het bestemmingsplan moet worden geschorst. Tot die tijd mag er zeker niet worden gewerkt in het plangebied.

De projectontwikkelaar heeft aangegeven zo snel mogelijk te willen beginnen met het bouwrijp maken van de grond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Tubbergen Noordoost-Twente Nieuws
Deel dit artikel: