nieuws

Kinderen boerderijgezin Ruinerwold voelen zich gekwetst door boek

Kinderen boerderijgezin Ruinerwold gekwetst door boek
Kinderen boerderijgezin Ruinerwold gekwetst door boek © Persbureau Meter
Het boek 'Spookhoeve Ruinerwold' van de Telegraafjournalisten Silvan Schoonhoven en Marcel Vink, kwetst de negen kinderen van hoofdverdachte Gerrit Jan van D. De privacy van de kinderen wordt geschonden en de inhoud van het boek zou niet kloppen. Dat hebben zij de schrijvers laten weten, vertelden de journalisten in de talkshow Op1.
'We zijn hard geraakt door de manier waarop er met onze informatie wordt omgegaan en in een boek terecht is gekomen', begint de verklaring, weet RTV Drenthe. 'Het schaadt ons extra in deze moeilijke situatie, terwijl veel van wat we lezen niets met de waarheid te maken heeft.'
Ook zijn ze gekwetst, dat er in de titel wordt gesproken van een duister gezin. 'Waardoor het lijkt alsof wij iets verkeerd hebben gedaan.' Verder maakten de kinderen van de gelegenheid gebruik om andere media te bedanken. 'Voor het feit dat zij wél onze privacy respecteren in deze, voor ons allemaal, zeer kwetsbare situatie.'

Advocaat en OM niet blij

Advocaat Robert Snorn, de raadsman van vader Gerrit Jan van D., vindt het boek 'onwenselijk en gebaseerd op halve informatie'. Hij laat juridisch onderzoeken of er nog een publicatieverbod mogelijk is. Volgens Snorn wordt de privacy geschonden van de betrokkenen.
Ook het Openbaar Ministerie is 'zeer ontstemd' over het boek. "Het heeft schadelijke gevolgen voor de kinderen, de vader en voor het onderzoek", liet het OM gisteren via een woordvoerder aan RTV Drenthe weten. Maar het OM zegt geen juridische mogelijkheden te zien om publicatie tegen te houden.

Uitgeverij verbaasd

Uitgeverij Nieuw Amsterdam, die het boek uitgeeft, is ook verbaasd over de reactie van de raadsman van vader Gerrit Jan van D. Ook is ze verrast door de harde woorden van het OM. "Van tevoren hebben de auteurs de raadsman van Van D. benaderd, maar deze wilde niet reageren. Wij wijzen erop dat het boek zo geschreven is, dat de gebeurtenissen niet direct herleidbaar zijn tot een van de -inmiddels meerderjarige- kinderen. De auteurs zijn van mening dat zij respectvol zijn omgegaan met de beschikbare informatie, in het bijzonder waar het vermeend seksueel misbruik betreft", aldus Charley Haagsma, hoofd PR & publiciteit bij de uitgeverij.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.