nieuws

Raad van State buigt zich over dwangsom scheepssloper in Kampen

Raad van State buigt zich over dwangsom scheepssloper Hoeben
Raad van State buigt zich over dwangsom scheepssloper Hoeben © PhotoObjects.net
Een dwangsom van 250.000 euro voor scheepssloper Hoeben/RDM in Kampen moet van tafel, vindt de advocaat van het bedrijf. Het ministerie van Infrastuctuur wil daar niets van weten. "Hoeben heeft een verleden."
De Raad van State behandelde vandaag het beroep van Hoeben tegen de dwangsom die werd opgelegd door het ministerie. Die kreeg de scheepssloper omdat ze een vervallen duwbak uit België importeerde zonder te beschikken over de vereiste papieren.

Duwbak of sloopbak?

Volgens Hoeben was het de bedoeling om de duwbak op te knappen en door te verkopen. Maar al tijdens het vervoer naar Kampen kwam er water in de duwbak. En bij het optakelen viel de duwbak op de kade in twee stukken uiteen.

Voor het ministerie was wel duidelijk dat het om een sloopbak ging en dat moet als afval worden gezien. Het importeren van afval mag alleen onder strenge voorwaarden, waaraan Hoeben niet voldeed.

Waarschuwing

Hoeben vindt dat een waarschuwing meer op zijn plaats is dan een hoge dwangsom, maar daar wil het ministerie niets van weten. "Hoeben heeft een verleden", zegt een woordvoerder van het ministerie. "We kunnen bij hem alleen met harde hand naleving van de regels afdwingen."

Dat blijkt ook uit forse boetes die Hoeben kreeg voor andere overtredingen. De scheepssloper kwam in die gevallen goed weg, omdat het ministerie bij het uitdelen van die boetes procedurefouten heeft gemaakt. De boetes zijn vervallen.

De advocaat van Hoeben eist in die zaken een vergoeding van de proceskosten, maar het ministerie weigert die te betalen. De Raad doet over zes weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.