nieuws

Steun politiek Den Haag nodig voor gedegen aanpak criminaliteit in Zwolle

Burgemeester Peter Snijders doet een beroep op politiek Den Haag voor extra financiële steun voor de aanpak van de georganiseerde criminaliteit in de provinciehoofdstad. Dat zei hij in het spoeddebat dat de Zwolse gemeenteraad had aangevraagd over de reeks geweldsdelicten die de stad teistert.
De burgemeester hield de fracties voor dat er momenteel volop gewerkt wordt aan de opsporing van de daders die betrokken zijn bij een reeks van vijf schietpartijen, waarbij tijdens de jaarwisseling ook een dode te betreuren viel. Snijders is net als de meeste raadsleden boos en bezorgd over de criminaliteitsgolf die Zwolle treft. 

"We gaan dit oplossen"

In een reactie op vragen van VVD-fractievoorzitter Thom van Campen, die zich zorgen maakt over de onrust in de stad en de beschikbare politiecapaciteit, deelde Snijders mee dat hij op dit moment met de minister van Veiligheid en Justitie in gesprek is over extra middelen om de georganiseerde (drugs-)criminaliteit aan te pakken. "We gaan dit hoe dan ook oplossen", aldus Snijders.
Burgemeester Snijders wil steun politiek Den Haag
De meeste fracties hebben vertrouwen in de aanpak die Zwolle samen met politie en justitie kiest. De VVD is van mening dat "niet de straat, maar de staat de baas is in Zwolle."
Thom van Campen fractievoorzitter VVD
Wel vinden de gemeentefracties het belangrijk om niet alleen maar in te zetten op repressie, dus opsporing en vervolging, maar ook te werken aan preventie. De informatievoorziening bij gemeente en politie kan en moet beter. Criminelen een stap voor proberen te zijn en ook te blijven.
Zo pleit GroenLinks-fractievoorzitter Sylvana Rikkert voor aanvullend onderzoek naar het voorkomen dat jonge Zwollenaren gerekruteerd worden door de georganiseerde misdaad. Dit zou via buurtwerk gedaan kunnen worden:
Sylvana Rikkert fractievoorzitter van GroenLinks

Geen geruststelling

Hoe graag hij ook wil, de burgemeester kan de inwoners van zijn stad op dit moment nog niet geruststellen. Maar hij is wel van mening dat Zwolle nog steeds een veilige stad is en dat het om een reeks van ernstige delicten gaat, die uiteindelijk opgelost gaan worden.
Peter snijders
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.