Nieuws

Verdachten Ruinerwold-zaak blijven drie maanden langer vastzitten

Hoofdverdachten Ruinerwold-zaak blijven drie maanden langer vastzitten
Hoofdverdachten Ruinerwold-zaak blijven drie maanden langer vastzitten © Aloys Oosterwijk
De 67-jarige Gerrit Jan van D. en de 58-jarige Josef B., de twee verdachten in de Ruinerwoldzaak, blijven de komende drie maanden in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Assen dinsdag bepaald.
Vader Gerrit Jan van D. moet door een neuroloog en een neuropsycholoog worden onderzocht. Dit onderzoek kan nog voorafgaand aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum worden gedaan.
De rechtbank zit nog met vragen over de gezondheid van Van D. "Is de eindfase van de hersenbloeding bereikt? Is er verbetering mogelijk? Welke functies zijn verstoord? Is het mogelijk om met Van D. te communiceren en kan hij bewust antwoord geven?"

Rechtbank gaat niet op bezoek bij Van D.

De rechtbank gaat Van D. niet in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen bezoeken, zoals zijn advocaat had gevraagd. Ook Yehudi Moszkowicz - de advocaat van B. - mag Van D. niet verhoren.
Verder bepaalde de rechtbank dat de kinderen opnieuw gehoord mogen worden bij de rechter-commissaris. Een Engelse vrouw, met wie Gerrit Jan van D. intensief chatcontact had via internet en die ook een paar maanden bij hem heeft gewoond, wordt niet opnieuw verhoord. wordt niet opnieuw verhoord. Verder mogen de mishandelde Oostenrijker Hermann en zijn zoon wel verhoord worden. Hermann zou in 2009 maandenlang zijn vastgehouden en meer dan een dag zijn vastgebonden met een touw aan het plafond.

Verdachten blijven vastzitten

Moszkowicz wilde de dagboeken van Gerrit Jan van D. ook inzien. Dat verzoek wees de rechtbank toe. De advocaat pleitte ervoor dat zijn cliënt de zaak verder in vrijheid mocht afwachten, maar daar ging de rechter niet in mee. "Verdachte heeft aangegeven als hij weer voor de keuze zou staan, hij hetzelfde zou doen." Gerrit Jan van D. blijft ook vastzitten, zijn advocaat had overigens niet om vrijlating gevraagd.
Josef B. haalde na afloop zijn schouders op en is het niet eens met het besluit van de rechter. Hij herhaalt: "Het is een heksenjacht!" In een andere zittingszaal moet Josef B. zo meteen opnieuw verschijnen. Daar mag de pers niet bij zijn. Daar dient het hoger beroep dat het OM heeft ingesteld tegen de afwijzing van opname in het Pieter Baan Centrum.

Drie maanden geschorst

De rechtszaak wordt nu voor drie maanden geschorst. In april wordt een nieuwe zitting gepland. Het onderzoek is dan ook nog niet klaar, want de wachttijd voor het Pieter Baan Centrum is zestien tot achttien weken en het is ook maar de vraag of alle verhoren voor die tijd zijn afgerond.
Het Openbaar Ministerie verwacht dat de zaak net voor of net na de zomervakantie wel inhoudelijk behandeld kan worden. De rechtbank liet het Openbaar Ministerie weten dat ze voor die tijd graag meer informatie over de toestand van de negen kinderen wil hebben.
Op dit moment liet de officier van justitie het bij de opmerking dat het ‘naar omstandigheden goed gaat’ met ze. De nadruk ligt in de contacten met de kinderen ligt vooral op zorg, vertelde ze. De kinderen hebben de zaak vandaag ook gevolgd. Niet in een andere zaal, zoals een woordvoerder van de rechtbank eerder zei, maar op een andere locatie. Waar is niet bekendgemaakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.