Thom Palstra stopt als Rector Magnificus Universiteit Twente

Thom Palstra stopt na vier jaar als Rector Magnificus van de Universiteit Twente. In november wil hij het stokje overdragen, maar er is nog geen opvolger.

Palstra was voordat hij naar Twente kwam hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij richtte zich daar als wetenschapper op scheikunde, natuurkunde, en nanotechnologie met als voornaamste onderzoeksthema elektron transport. 

In 2016 ging Palstra aan de slag in zijn nieuwe functie bij de Universiteit Twente, hij volgde toen Ed Brinksma op. De afgelopen jaren heeft Palstra de universiteit zien groeien in studenttevredenheid en studentenaantallen. 

Wetenschappelijke interactie

Maar na vier jaar besluit Palstra dus zijn functie neer te leggen. Dat is gebaseerd op persoonlijke overwegingen. "Ik mis de directe wetenschappelijke interactie met collega’s, promovendi en studenten", licht hij toe. 

Anton Schaaf, voorzitter van de Raad van Toezicht, respecteert de beslissing van Palstra. "Onder leiding van Thom is de afgelopen periode onder andere veel bereikt op het gebied van talentontwikkeling. Ook maakte Thom zich hard voor het diversiteitsbeleid binnen de UT."

De universiteit heeft tot 27 november dit jaar de tijd om op zoek te gaan naar een opvolger. Na de overdracht neemt Palstra een sabbatical, later gaat hij misschien zijn werkzaamheden als hoogleraar vaste stofchemie hervatten. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: