Nieuws

Ondanks strenge regels zijn er toch geluidsopnames van Josef B. gemaakt bij Ruinerwoldzitting

Er zijn ondanks de regels toch geluidsopnames gemaakt van de rechtszaak
Er zijn ondanks de regels toch geluidsopnames gemaakt van de rechtszaak © ANP / Aloys Oosterwijk
De stem van Josef B., verdachte in de geruchtmakende zaak Ruinerwold, is ondanks een expliciet verbod van de rechtbank toch door de pers opgenomen. B.'s advocaat Yehudi Moszkowicz zei hierover "verbaasd" te zijn, nadat Eva Jinek in haar talkshow dinsdagavond een fragment van de opname afspeelde. B. was niet in beeld, alleen zijn stem was te horen. Moszkowicz was gast aan tafel bij Jinek.
Dinsdag was bij de rechtbank in Assen de eerste openbare zitting tegen de beide Ruinerwoldverdachten. Gerrit Jan van D. en Josef B. worden er onder meer van verdacht dat zij zes kinderen van Van D. jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd. De vermoedelijk gehersenspoelde kinderen werden in een boerderij buiten Ruinerwold volledig geïsoleerd van de buitenwereld gehouden.

Nationale en internationale pers

Binnen- en buitenlandse pers was massaal vandaag op de zitting afgekomen. De rechtbank reikte journalisten bij binnenkomst schriftelijke opname- en uitzendrichtlijnen uit. Daarin staat onder meer dat er van de beide verdachten geen beeld- en geluidsopnames mogen worden gemaakt. De rechtbankvoorzitter heeft dit verbod tijdens de zitting nog eens uitgesproken.

Ongenoegen

Eva Jinek liet Moszkowicz in de uitzending weten dat het fragment afkomstig was van "een actualiteitenrubriek". In het fragment spreekt B. zijn ongenoegen uit over het feit dat hij wordt vervolgd.
Van D. was niet in de rechtszaal. De rechtbank was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.