nieuws

Dit doet jouw gemeente in 2020 tegen de eikenprocessierups

Bomen worden bespoten met het middel Xentari
Bomen worden bespoten met het middel Xentari © RTV Oost
Je ziet ze nu nog niet, maar eind maart en de maanden daarna ontkom je er niet meer aan. Dan komen de eikenprocessierupsen weer tevoorschijn. Volgens Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen moeten gemeenten zich goed voorbereiden.
We belden alle Overijsselse gemeenten met de vraag wat de aanpak van 2020 is. Negen gemeenten hebben een definitief plan, negen andere gemeenten zijn nog bezig plannen te vormen en de overige zeven gemeenten hebben nog geen antwoord gegeven.
Klik een gemeente aan en zie wat de aanpak is (Deze kaart wordt aangevuld als een gemeente de aanpak bekendmaakt).

Xentari

Een methode om de eikenprocessierups te bestrijden is door het biologisch middel Xentari in bomen te spuiten. Dit tot afkeer van enkele ecologen en boomconsulenten, die vinden dat het middel veel te agressief is. Volgens hen gaan niet alleen de eikenprocessierupsen dood, maar ook andere insecten.
Uit een belronde van RTV Oost in 2019 bleek dat bijna de helft van alle gemeenten het middel gebruikte. Ook dit jaar is dat het geval. 

Een andere manier van bestrijding

Een deel van de gemeenten bestrijdt de rups door actief de bomen te behandelen met nematoden, een biologische methode. Dat zijn aaltjes die 's nachts in de bomen gespoten worden. De aaltjes dringen de rups binnen en maken het beestje ziek, waardoor deze niet meer eet en uiteindelijk doodgaat. 

Juiste moment van bestrijding

Deze twee middelen worden ergens in april tot en met half mei in de bomen gespoten. Dat is het moment wanneer de eitjes van de rupsen uitkomen.
Het Kenniscentrum Processierups houdt nauwgezet de ontwikkeling van de eikenprocessierups bij. In proefstations worden eipakketjes uit diverse regio’s van Nederland geplaatst. Volgens hen loopt dat parallel met de natuur, en kan zo gezegd worden wanneer de eitjes uitkomen. Meerdere gemeenten gebruiken deze data voor het bepalen op welk moment de preventieve bestrijding begint.

Natuurlijke vijanden

De meeste gemeenten nemen ook maatregelen om natuurlijke vijanden van de rups aan te trekken. Er zijn gemeenten die nestkastjes uitdelen om zo vogels aan te trekken die de rupsen opeten. Verder worden er vleermuiskastjes opgehangen en wordt er meer gedaan om de biodiversiteit te vergroten.

Gezamenlijke aanpak

Uit de belronde blijkt dat veel gemeenten een eigen aanpak hebben. Maar, er komt ook een Provinciale Aanpak Eikenprocessierups. Dit plan is naar verwachting in februari af, meldt de woordvoerder van gemeente Raalte.
Wethouder Evelien Zinkweg van de gemeente Oldenzaal laat weten dat het de bedoeling is om binnen de provincie op één manier, gezamenlijk met alle gemeenten samen te werken, zodat er efficiënter gewerkt wordt en zodat er meer duidelijkheid komt voor inwoners.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.