Hengelose fotograaf sleept Jos van Leeuwen Fotoprijs in de wacht

De Hengelose fotograaf Eric Brinkhorst heeft met zijn foto van de vonkenregen bij de vreugdevuren in Scheveningen de Jos van Leeuwen Fotoprijs 2019 gewonnen. Daarmee is de foto verkozen tot beste nieuwsfoto van vorig jaar.

"Een onvervalste nieuwsfoto, waarbij je als kijker de beleving hebt er middenin te staan", zei jurylid Leo Blom. De fotoprijs werd voor de tweede keer uitgereikt door het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en fotobureau Hollandse Hoogte. In totaal waren er vijf foto's genomineerd.

Gevoel

"Ik had tijdens het fotograferen al wel het idee dat het een belangrijk onderwerp was", zei Brinkhorst eerder tegen RTV Oost. De foto die hij tijdens Nieuwjaarsnacht 2019 maakte, kwam nogal plotseling tot stand. "Mijn jas had al eerder in brand gestaan, toen ik met een mannetje of tien stond te schuilen."

"Ik zag de man lopen en wachtte op het juiste moment", vervolgde de fotograaf. "Door die rode gloed en het vuur werd het toch een mooie foto in lastige lichtomstandigheden."

Tekst gaat verder onder foto

Dit is de winnende foto (Foto: Eric Brinkhorst)
Dit is de winnende foto (Foto: Eric Brinkhorst)

Publieksprijs

De Hengeloër won met dezelfde foto ook de Jos van Leeuwen Publieksprijs. Die werd onthuld door Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Voor deze prijs koos het publiek uit twaalf kanshebbers, een voor elke maand van 2019.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Hengelo foto Regio Hengelo Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: