Nieuws

'Opa-moord' Wierden: hoger beroep aangehouden vanwege nieuw onderzoek kleinzoon

De woonboerderij van de door zijn kleinzoon doodgestoken Wierdense zakenman Herman Smit (71)
De woonboerderij van de door zijn kleinzoon doodgestoken Wierdense zakenman Herman Smit (71) © RTV Oost / Onder de Loep
Het hoger beroep tegen de kleinzoon uit Wierden, die eerder werd veroordeeld voor het doodsteken van zijn opa, is aangehouden. Er volgt nader onderzoek naar de persoonlijkheid van de kleinzoon. Onduidelijk is nog wanneer het hoger beroep verder gaat.
De kleinzoon werd in de zomer van vorig jaar veroordeeld tot twee jaar celstraf en jeugd-tbs. De rechtbank achtte bewezen dat hij zijn opa, zakenman Herman Smit (71), met 38 messteken van het leven had beroofd.
Civiele claim als motief
Het motief voor de zogenoemde 'opa-moord' was een civiele claim waarbij het slachtoffer bijna een half miljoen euro van zijn zoon eiste. Door zijn opa te vermoorden, hoopte de kleinzoon deze rechtszaak te voorkomen, zo meldde RTV Oost. Dit werd duidelijk uit door justitie afgeluisterde gesprekken, zo bleek uit het strafdossier. Deze civiele zaak loopt overigens nog.
'Incest-tactiek'
Ook bleek uit afgeluisterde gesprekken dat de jongeman vooraf met zijn ouders de tactiek had besproken dat hij zijn opa voor de rechtbank van incest zou beschuldigen in een poging om voor strafvermindering in aanmerking te komen. De rechtbank Almelo nam deze valse beschuldigingen echter hoog op in haar vonnis.
Volwassenrecht
Vanwege de ernst van het misdrijf en ook omdat de verdachte gedurende het voorarrest een volwassen indruk maakte, had het Openbaar Ministerie de rechtbank gevraagd om de kleinzoon volgens het volwassenenrecht te straffen. Vervolgens was zeven jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist.
De rechtbank ging hier echter niet in mee, onder meer omdat de kleinzoon volgens psychologen niet toerekeningsvatbaar was. Vervolgens werd twee jaar cel en jeugd-tbs tegen hem opgelegd, de maximale straf volgens het het jeugdstrafrecht.
Hoger beroep
Justitie ging tegen deze uitspraak in beroep, waarop de kleinzoon zich vandaag voor het gerechtshof moest verantwoorden. Dit gebeurde andermaal achter gesloten deuren. Omdat er nader onderzoek moet komen naar de persoonlijkheid van de verdachte is dit appèl nu tot onbepaalde tijd aangehouden.
Omdat het om een besloten zitting ging, zegt een woordvoerder van het gerechtshof niet te kunnen reageren op de vraag waarom dit aanvullende onderzoek nodig is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.