nieuws

Raad van State grijpt in bij regeling kamerverhuur Enschede

Raad van State grijpt in bij regeling kamerverhuur Enschede
Raad van State grijpt in bij regeling kamerverhuur Enschede © Istock / Getty Images Plus
De nieuwe regeling voor kamerbewoning in Enschede is vandaag door de Raad van State gedeeltelijk ongeldig verklaard. De regeling verbiedt in principe verhuur van kamers in Enschede. Al bestaande kamerverhuur in Enschede is wel toegestaan. Maar als nu nog nieuwe panden worden aangemeld voor kamerverhuur, dan moeten de eigenaren voortaan een vergunning aanvragen. En daarbij gelden strenge eisen.
Volgens de Raad heeft de gemeente juridische fouten gemaakt voor het gebied Marssteden tussen de Geerdinkszijdeweg, de Windmolenweg en de Twekkelerbeekweg. De regeling is voor de rest van het grondgebied van Enschede wel goedgekeurd.
Voor Marssteden moet eerst een nieuw bestemmingsplan worden gemaakt, voordat de nieuwe regeling daar ook kan gelden, oordeelt de Raad.

Leefbare wijken

Teveel kamerverhuurpanden in een wijk kunnen de leefbaarheid aantasten, vindt de gemeente. Met de regeling wil de gemeente meer grip krijgen op kamerverhuur in bepaalde wijken. Wijken waarin veel kamerverhuurpanden staan, maken volgens de gemeente vaker een verloederde indruk en hebben meer te maken met overlast.

De eigenaar van enkele panden in Marssteden maakte bezwaar bij de Raad van State. Hij wil die panden gaan gebruiken als kamerverhuurpand, maar is nu afhankelijk van een vergunning.
De vraag is of hij die wel kan krijgen. Maar de Raad ziet er geen probleem in dat de gemeente kamerverhuur voortaan met vergunningen wil regelen. Volgens de bezwaarmaker kan de gemeente de leefbaarheid in de wijken anders aanpakken zonder vergunningen voor te schrijven voor kamerverhuur.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.