nieuws

De rattenvangers van Overijssel

Andre met ratten
Andre met ratten © Beleef!Media
In Het Groene Oosten gaat André van der Zee op pad met rattenvangers en leren we meer over muskus- en beverratten en over het opwekken van zonne-energie op onze daken. Ook krijgen we een kijkje in de keuken van groenvlogger Anke Jansen die ons leert een veganburger te maken! 
Muskus- en beverratten veroorzaken veel schade. Ze graven voortdurend holen en gaten in oevers en waterwerken. Hierdoor zijn ze een bedreiging voor onze waterveiligheid. De beesten zijn invasieve exoten en komen dus van oorsprong niet in Nederland voor. Ze planten zich razendsnel voort, waardoor ze tevens een gevaar zijn voor de inheemse dieren, zoals bijvoorbeeld de bever.
Presentator André van der Zee gaat langs de Duits-Nederlandse grens op pad met de rattenvangers van Waterschap Vechtstromen. Bijna 95% van de vangsten vindt namelijk plaats in een strook van 10 kilometer langs de grens met Duitsland. Door deze gerichte aanpak wordt voorkomen dat de beesten zich over geheel Nederland verspreiden.
Onze daken worden nog te weinig gebruikt voor het opwekken van zonne-energie. Vooral bij bedrijfsdaken valt er nog een grote slag te slaan. Van de 20.000 bedrijven in Overijssel, met een gezamenlijk dakoppervlak van bijna 20 miljoen vierkante meter, wordt slechts 5 procent benut. In de aflevering is te zien welke mogelijkheden er zoal zijn rondom ‘zon op dak’.
Tot slot maakt Groene Vlogger Anke Jansen samen met haar zoon Silke een overheerlijke vegan burger.
Zaterdag te zien bij TV Oost om 18.47 uur. Het programma wordt deze avond en nacht ook herhaald.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.