nieuws

Wat vind jij: Een kentekenplicht voor trekkers is een goed idee

Wat vind jij?
Wat vind jij? © RTV Oost
De meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een kentekenplicht voor trekkers. Dat betekent dat trekkers alleen nog met een kenteken de openbare weg op mogen.
Voorstanders van de kentekenplicht zijn VVD, D66, GroenLinks, SP, PvdA en Partij voor de Dieren. De PvdA heeft laten weten dat zij altijd al voor een kentekenplicht waren maar dat ze door de boerenprotesten in hun ideeën zijn gesterkt. Door het ontbreken van kentekens konden boeren niet worden beboet voor overtredingen. 
D66 trekt de vergelijking met snelle e-bikes en scooters. Op die voertuigen is het dragen van een kenteken verplicht. Op een trekker, een heel groot voertuig, is het kenteken niet verplicht. Dat vinden zij een kromme zaak.
Het CDA heeft twijfels. Kamerlid Maurits von Martels vreest dat de boeren hiermee op kosten worden gejaagd. Naast een kenteken wordt ook een APK-keuring voor trekkers verplicht. 
De PVV is tegen een kentekenplicht. In het Kamerdebat zei PVV'er Roy van Aalst: "Boeren krijgen in deze tijd al zoveel over zich heen." Zijn partij wil daarom niet dat boeren ook nog worden verplicht tot een APK en kenteken. 
Het gaat overigens nog wel even duren voordat de kentekenplicht daadwerkelijk wordt doorgevoerd. Als de Eerste Kamer ook met het voorstel instemt, dan wordt het kenteken voor trekkers verplicht per januari 2025. 

Wat vind jij? Goeie zaak? Of vind je het onzin? Stem op onze poll en reageer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.