Idris M. en Julian M. langer vast voor liquidatiepoging in Zwolle

Idris M. en Julian M., beiden uit Zwolle, blijven vastzitten voor het schietincident op de Wijheseweg in 2016. De slachtoffers overleefden de liquidatiepoging en wezen het tweetal én het broertje van Idris aan als dader. De broers Idris en Abas M. worden verdacht van poging tot moord, Julian M. wordt medeplichtigheid aan poging tot moord ten laste gelegd.

In april 2016 werd een busje met een automatisch geweer onder vuur genomen, net buiten Zwolle. Alle drie inzittenden overleefden de aanslag, twee van hen raakten zwaargewond.

Justitie verdenkt Idris ook van het opdracht geven tot de moord op Emin Y., ook uit Zwolle en daarnaast worden de broers verdacht van bedreiging, mishandeling en korte gijzeling van een andere Zwollenaar.

Beide broers zijn in het verleden ook al contact geweest met justitie en veroordeeld voor zaken als drugsbezit, mishandeling en oplichting.

Vast in Duitsland

Het OM zegt dat onderzoek rondom het schietincident voor tachtig procent is afgerond. Abas, het broertje van Idris, moet nog worden aangehouden en verhoord. Hij zit op dit moment vast in Duitsland en de procedure van zijn uitlevering naar Nederland duurt nog even.

Julian M. zou de auto bestuurd hebben waarin de twee boers zaten toen zij het vuur openden op de slachtoffers. Zijn advocaat, Schreudering, pleitte voor opheffing van de voorlopige hechtenis, aangezien de naam van zijn cliënt de afgelopen drie jaar nooit in verband is gebracht met het schietincident. Dit veranderde in september, toen de verdachte werd aangehouden die Idris M. vorig jaar zou hebben beschoten in Stadshagen.

Onbetrouwbare getuigen

Beide advocaten in de zaak hekelen de betrouwbaarheid van de getuigenverklaringen. Advocaat Landsman, van Idris M. zegt dat alle getuigen in beginsel discutabel zijn. "Er is geen bewijs, alleen verklaringen van mensen die zelf belang hebben bij dit onderzoek. Zij hebben allemaal onderling afspraken gemaakt. Volstrekt onbetrouwbare getuigen."

Idris M. zegt onder voorwaarden vrij te willen komen tot de volgende zitting. Hij wil zelfs Overijssel vermijden. "Ik wil sowieso weg uit Zwolle." aldus Idris M.

'Zorgt voor zijn moeder'

Volgens raadsheer Schreudering, de advocaat van Julian M., wordt zijn cliënt vastgehouden op basis van één verklaring en dus pas nadat de man is aangehouden die wordt verdacht van het schieten op Idras, in de Zwolse wijk Stadshagen in september vorig jaar, daarvoor werd zijn naam nooit genoemd.

"Julian gaat naar school, werkt veel en zorgt voor zijn moeder. Dat moet meewegen in de beslissing van de rechtbank om mijn cliënt vrij te laten tot de inhoudelijke behandeling van de zaak."

De rechter ging hier niet in mee en besliste dat beide verdachten vast blijven zitten. Volgens haar is de zaak te ernstig en is er geen reden om de voorlopige hechtenis op te heffen.

Donderdag 26 maart is de volgende dag gepland dat de zaak voor de rechtbank in Zwolle wordt besproken. Het is niet de verwachting dat dan een inhoudelijke zitting volgt er moeten nog stukken aan het dossier worden toegevoegd en onderzoeken worden afgerond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle Idris M. Wijheseweg Nieuws
Deel dit artikel: