nieuws

Ondanks angst voor vogelgriep nog geen ophokplicht voor pluimvee

Er komt nog geen ophokplicht
Er komt nog geen ophokplicht © iStock
Er komt in Nederland nog geen ophokplicht voor pluimvee, ondanks dat de besmettelijke vogelgriep H5N8 in Midden- en Oost-Europa is uitgebroken. Dat heeft minister Schouten besloten, tot teleurstelling van boerenbelangenorganisaties LTO Nederland en NOP Nederland.
LTO en NOP vinden dat de kans op besmetting van pluimvee zoveel mogelijk moet worden beperkt. Een tijdelijke ophokplicht is volgens hen een belangrijke preventieve maatregel, naast alles wat de pluimveesector zelf doet om uitbraak van het virus te voorkomen.
'Eerder is wetenschappelijk vastgesteld dat buiten lopende kippen een veel grotere kans hebben om met vogelgriep besmet te raken dan kippen die binnen worden gehouden', schrijft LTO op haar website. 

'Grote schade'

De pluimveehouders blijven de verspreiding van het virus en de ontwikkelingen in Europa scherp in de gaten houden. 'De Nederlandse pluimveesector kan immers grote schade oplopen bij introductie van het virus als gevolg van exportsluitingen door derde landen en/of mogelijke ruimingen. Ook vanwege de gevolgen voor de dieren en de maatschappelijke gevolgen is tijdig ophokken gewenst en noodzakelijk', aldus LTO en NOP.

Nepluvi

Ook de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) pleitte vorige week al bij monde van voorzitter Gert-Jan Oplaat voor een directe ophokplicht.
"Het probleem is al behoorlijk groot. Het virus breidt zich in Polen uit richting de Duitse grens. Dus het komt onze kant op", zei hij vorige week.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.