Nieuws

PVV Overijssel wil spoeddebat over onderzoek naar snellere treinverbinding naar Berlijn

Provinciehuis in Zwolle
Provinciehuis in Zwolle © RTV Oost / Rogier van den Berg
De Overijsselse PVV-fractie heeft een spoeddebat aangevraagd over het onderzoek dat de provincie heeft gedaan naar een snellere treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn. Uit onderzoek van Reporter Radio blijkt dat de provincie het schrappen van de stations Bad Bentheim en Rheine in geen enkel scenario heeft meegenomen. De Duitse steden zouden daarop hebben aangedrongen.
Ook de SP heeft inmiddels een interpellatiedebat aangevraagd.
Forum voor Democratie is kritisch op de provincie."Provincie Overijssel is gezwicht voor druk van Duitse grensplaatsen Rheine en Bad Bentheim om een onafhankelijk onderzoek naar een snelletreinverbinding op het traject Amsterdam-Berlijn te beïnvloeden.
Volgens Reporter is in de onderzochte varianten niet onderzocht wat de effecten van het schrappen van de Duitse stations zou zijn. De provincie liet daarentegen wel toe dat stations in Overijssel worden geschrapt."
D66 ziet niets in een spoeddebat. "Een spoeddebat zorgt er niet voor dat de trein sneller gaat rijden." De partij zal nog wel met vragen komen.
De reis tussen Amsterdam en Berlijn duurt op dit moment zesenhalf uur, met zes tussenstops in Nederland en tien in Duitsland. Overijssel werd in 2015 aangewezen door de EUREGIO om te onderzoeken of dat sneller kon. Verschillende Duitse overheden uit de grensstreek sloten zich bij dat onderzoek aan.

Onderzoek

Uit mail- en briefverkeer in handen van Reporter Radio blijkt dat zowel de burgemeester van Bad Bentheim als politici uit de stad Rheine contact hebben gezocht met de provincie Overijssel en de EUREGIO. De politici voeren een pleidooi voor hun stations met als doel geen variant te onderzoeken waarin hun stations worden overgeslagen.
Eind 2017 verschijnt het rapport. Bad Bentheim en Rheine zijn - in tegenstelling tot de stations Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo, en Bünde/Bad Oeyenhausen - in geen enkele variant geschrapt. De provincie Overijssel zegt tegen Reporter Radio zich niet te herkennen in het beeld dat wordt geschetst van onderzoek dat beïnvloed wordt.
Ook de Tweede Kamerfractie van de PVV heeft Kamervragen gesteld en een spoeddebat aangevraagd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.