nieuws

Werkstraf geëist tegen man (19) voor veroorzaken dodelijk ongeval in Haaksbergen

Het OM eist een werkstraf
Het OM eist een werkstraf © RTV Oost
Tegen een 19-jarige automobilist uit Rekken is een werkstraf van 180 uur en een deels onvoorwaardelijke rij-ontzegging geëist. De man reed in 2018 een vrouw op haar fiets aan in Haaksbergen. De 53-jarige vrouw raakte zwaar gewond en overleed drie weken later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.
Het ongeluk gebeurde in de vroege ochtend van 9 oktober 2018 op de Oldenkotsedijk, de weg tussen Rekken en Haaksbergen.

'Fatale fout'

Volgens de officier van justitie maakte de 19-jarige een fatale fout toen hij het slachtoffer op de smalle weg inhaalde. Tijdens die inhaalmanoeuvre schepte hij de fietsster en sleurde haar mee. De jongeman zou onvoldoende afstand gehouden hebben en nog met twee wielen op het fietsgedeelte van de weg gereden hebben.
Volgens de man reed de vrouw voor hem toen er een tegenligger aankwam. Hij wachtte totdat de tegenligger gepasseerd was en reed toen langs de vrouw. Die zou een onverwachtse beweging naar links gemaakt hebben op het moment dat hij haar wilde inhalen. "Misschien dat ze met haar voet van de trapper schoot", zocht de man naar een verklaring. "Ik kon niet reageren, anders had ik dat zeker gedaan."

Contact met nabestaanden

De 19-jarige zocht meteen contact met de familie van de vrouw en ging samen met hen in gesprek via een mediation traject. Dat leidde ertoe dat zowel de nabestaanden als de advocaat van de 19-jarige justitie vroegen om af te zien van een rechtszaak. Dat die er toch kwam, komt volgens de officier van justitie omdat de nabestaanden niet helemaal het juiste verhaal hadden gehoord.
De nabestaanden dachten dat de vrouw geraakt was door de autospiegel, terwijl ze in werkelijkheid van achteren werd aangereden. Op dat moment vonden de nabestaanden dat er wel een rechtszaak kon komen.

'Noodlottig ongeval'

"Een noodlottig ongeluk dat niemand gewild heeft", zei de advocaat. Hij vroeg om vrijspraak voor de man omdat die uiteindelijk geen schuld zou hebben. "Hij kon haar niet meer ontwijken."
Mocht de rechtbank bewezen vinden dat de bestuurder wel een fout maakte, dan ziet de advocaat het liefst een schuldigverklaring zonder oplegging van straf.

Snelheid?

De rechtbank doet in principe over twee weken uitspraak in deze zaak. Dat is nog niet helemaal zeker, een van de rechters sloeg tijdens de rechtszaak aan het rekenen en had vragen over de gereden snelheid op het moment van botsing. Dat werd berekend als 54 kilometer per uur, maar kan volgens deze rechter niet kloppen. Gezien de tabellen die het Openbaar Ministerie zelf hanteert.
De auto van de 19-jarige stond stil op veertien meter van het punt waar het slachtoffer werd geraakt. Als er met die snelheid gereden zou zijn, dan had de remweg zeker twee keer zo lang moeten zijn. De kans bestaat dat hier nog nader onderzoek naar gedaan wordt. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.