nieuws

Pluimveehouder Evers in Hezingen maakt zich zorgen over vogelgriep

Pluimhouder Erwin Evers maakt zich zorgen over vogelgriep
Pluimhouder Erwin Evers maakt zich zorgen over vogelgriep © Jauke Boerdam
"Ja, ik maak me wel zorgen", zegt pluimveehouder Erwin Evers in Hezingen. "Ik hoop dat er een ophokplicht komt, zodat de vogelgriep minder kans maakt in Nederland." Evers ziet de bui hangen, nu er na Polen, Roemenië en Hongarije ook een geval van vogelgriep is ontdekt in Oost-Duitsland.
De rit naar de boerderij van de familie Evers is geweldig. Door het glooiende landschap van Twente, langs Vasse en richting natuurgebied het Springendal staat halverwege een heuvel de boerderij van Evers. Ze kijken uit over het dal van de Mosbeek. Het is een klein Twents paradijsje.

Dichterbij

De honden begroeten mij enthousiast. Nog geen minuut later volgen LTO-bestuurslid Carla en haar man Erwin Evers. "We hoorden je al, welkom op onze boerderij." Tijdens een kop thee delen ze hun zorgen. 

Kou

"Als het in Oost-Europa kouder wordt, komen de trekvogels naar ons land. De kans is aanwezig dat zij het virus meenemen en hier pluimvee besmetten via uitwerpselen of via wat er aan hun poten zit."

Hygiëne

Ik vraag nogmaals of ik in de kippenstal mag filmen. Maar het antwoord was al nee en het blijft nee. "Ik heb de hygiëne-eisen nog strenger gemaakt. Niemand mag zomaar in de stal." En dat geldt ook voor mij. "Maar je mag wel door de deuropening van de eierverwerking filmen." 
Hier zie je de video. De tekst gaat hieronder verder. 
Pluimveehouder pleit voor ophokplicht vanwege vogelgriep

Via de lucht

De kippen van Evers zitten in een dichte stal. Ik vraag Evers hoe het virus dan binnen kan komen. "Men vermoedt dat het virus ook via de lucht verspreiden kan. Dan kan het via de luchttoevoer van mijn stallen binnenkomen. Daarom pleiten wij toch voor een ophokplicht."

Geen ophokplicht

Eerder deze week gaven LTO Nederland en NOP Nederland al aan dat de sector het wel nodig vindt. Toch heeft minister Schouten er nog geen gehoor aan gegeven. Ook LTO-bestuurslid Carla Evers van Regio Oost deelde haar zorgen in een eerder interview. 

Meepraten

Wilt u meepraten over dit of andere onderwerpen over boeren, natuur of duurzaamheid? Word dan lid van Groen Overijssel. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.