Gebroeders Sluiter uit Zwolle kijken met weemoed terug op hoogwater 1995

"Nee, bang waren we nooit. Het water was hoog, nog nooit zo hoog. Toch heb je wel de verantwoordelijkheid voor je kinderen, je vrouw, de buren. Maar de natuur is heel wispelturig, de wind had maar hoeven te draaien naar de noordwest hoek en dan was er zo weer een halve meter bij gekomen." Gerrit en Rinus Sluiter uit Zwolle kijken toch ook met een tikkeltje weemoed terug op het hoogwater van 25 jaar geleden.

Het is eind januari, begin februari 1995. De waterstanden stijgen schrikbarend hoog en in heel Nederland moeten 250.000 mensen huis en haard verlaten vanwege het wassende water.

Hoogwater in 1995 Deventer (Foto: RTV Oost)
Hoogwater in 1995 Deventer (Foto: RTV Oost)

Ook in Overijssel stroomt het water over de kades en dijken dreigen het te begeven. In Kampen, Deventer en Zwolle wordt alles uit de kast gehaald om het stijgende rivierwater tegen te houden. 

Hoogwater; 4.65 NAP 

Bij de gebroeders Sluiter klotst het nog niet over de drempel, hun huizen staan op een terp in de uiterwaarden, het Tiggelwerk, maar het water staat wel extreem hoog. Ze hebben mooie herinneringen aan die tijd. Als je de zelf gemaakte video's ziet die ze toen hebben gemaakt besef je pas goed hoe hoog het water stond.

"Ik sta met mijn hand boven mijn hoofd en tel daar nog een halve meter bij op, zo hoog was de waterspiegel. Dat kan je je nu niet voorstellen."

Ruimte voor de Rivier

Het waterschap Drents Overijsselse Delta vraagt de komende week aandacht voor het hoge water van 1995. Op een speciale website met informatie benadrukt het waterschap het belang van al gerealiseerde en nog komende projecten zoals Ruimte voor de Rivier en dijkversterkingen die moeten voorkomen dat het water ooit nog zo hoog komt te staan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle IJsseldelta hoogwater Waterschap IJssel Nieuws
Deel dit artikel: