nieuws

Voormalig vakbondsvoorzitter en Eerste Kamerlid uit Wilsum overleden

Henk Hofstede (82) overleden
Henk Hofstede (82) overleden © ANP / Cor Out
Henk Hofstede uit Wilsum is afgelopen zaterdag op 82-jarige leeftijd overleden. Hofstede was onder meer voorzitter van vakbond CNV en zat acht jaar lang in de Eerste Kamer.
Hofstede was de negende voorzitter van het CNV en bekleedde die functie tussen 1986 en 1992. Voordat hij op de voorzittersstoel kwam te zitten, was Hofstede in dienst van de Nederlandse Christelijke Landarbeidersbond, de grootste bond binnen het CNV.

Vakbond

Geboren in 1937 in Wilsum als zoon van een landarbeider kwam hij van kinds af aan in aanraking met de agrarische wereld. Eerst werkte hij in de tuinbouw, daarna begon hij zijn vakbondsloopbaan. Hij zat bij de Nederlandse Christelijke Agrarische Bond (NCAB) en klom bij het CNV via de functies van secretaris en tweede voorzitter op tot voorzitter. 
Piet Fortuin, de huidige CNV-voorzitter, blikt terug op de termijn van Hofstede: "Hij was een innemende man. Met het vermogen om vol te houden als hij overtuigd was van de noodzaak om in actie te komen. Een goede organisator, geen scherpslijper."

Eerste Kamer

Hofstede was lid van het CDA en zat namens die partij van 1995 tot 2003 in de Eerste Kamer. Hij hield zich vooral bezig met sociale, economische zaken en ontwikkelingssamenwerking.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.